Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine bestemmer veldig mye over meg.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er 17 år gammel, 18 om ikke så mange måneder. Foreldrene mine bestemmer veldig mye over meg, spesielt at jeg ikke får gå ut eller overnatte hos venner. Jeg prøver å snakke med dem stadig vekk om at jeg har rett på frihet til å bestemme over min egen fritid. Men de nekter å høre, hvis jeg går ut og jeg ikke får lov så tar de ting som er mitt fra meg. Jeg vet ikke hvordan jeg skal håndtere det. Jeg begynner å bli meget lei siden til og med min søster på 15 har mer frihet enn meg, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er veldig leit at du opplever at du får så veldig liten frihet og blir hørt så dårlig på. Det er også vanskelig å oppleve forskjellsbehandling i forhold til søsken.

Du skriver ikke noe om hvorfor foreldrene dine gir deg så lite frihet. Er det ting som har skjedd tidligere som gjør at de ikke helt stoler på deg? Kanskje er de redde for deg og ønsker å beskytte deg? Uansett så er det lett å forstå at dette ikke er greit for deg. Du trenger å utvikle deg til å bli selvstendig og til å kunne ta gode valg på egenhånd.

Du skriver at du har forsøkt å snakke med dem, men at de ikke hører på deg. Kanskje kan du snakke med noen andre voksne som du har tillit til og som foreldrene dine hører på? En slektning eller venn av familien? Du kan også rådføre deg med helsesøster eller sosiallærer på skolen, eller med noen på Helsestasjon for ungdom.

Når du fyller 18 år, er du myndig og bestemmer etter loven over deg selv. Likevel kan jeg skjønne at det er vanskelig hvis du bor hjemme og på mange måter er avhengig av familien din. Har du tenkt over hvilke muligheter du har til etter hvert å flytte hjemmefra? Mange tar for eksempel et år på Folkehøgskole etter videregående. Da kan man bruke et år på noe man synes er spennende samtidig som man bor borte og får nye venner. Mange foreldre synes også at dette er en trygg måte å starte live som voksen på.

Hvis ikke noe av dette nytter og du opplever at foreldrene dine i stor grad begrenser deg, så er det viktig at du ber om hjelp. Du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge for å be om råd. De vet hva som finnes av muligheter der du bor.

Ta en titt på artiklene vi har lagt ved til deg under svaret, så finner du kanskje flere tips!

Vennlig hilsen

Familieterapeuten :)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie