Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så bekymret for broren min

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Broren min var på konsert for et år siden, og har hatt tinnitus siden. Foreldrene våre bor ikke sammen. Han bor hos pappa og jeg hos mamma, men han er ofte her. Vi har bare to soverom og det er egentlig ikke plass til han. Der pappa bor er det mye støy, og det gjør pipingen verre. Det ødelegger livet til broren min, faren vår forstår ikke og broren min har lyst til å drepe seg selv. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg er så redd og bekymret.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 16 år!

Jeg forstår at du blir bekymret når broren din sier at han vil drepe seg selv. Det er vanskelig å høre at noen vi er glad i har det vondt. Jeg håper broren din har fått god hjelp med tinnitusen. 

Det er trist at pappa ikke forstår at det er vanskelig og plagsomt for broren din å bo hos der. Det er ikke rart at han er mye hos mamma og deg da. Det er sikkert vanskelig for mamma også når det egentlig ikke er plass til han.

Du skriver ikke hvor gammel broren din er. Men dersom han er over 18 så har han jo en mulighet til å flytte for seg selv. Samtidig krever det at han har økonomi til det eller kan få hjelp av foreldrene dine. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om bekymringene dine. Du skriver ikke om foreldrene dine vet at broren din har det så vanskelig. Hvis de ikke vet det synes jeg du burde fortelle dem det. Foreldrene dine må hjelpe broren din så godt de kan. 

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Det er godt å dele bekymringene sine med noen som har tid til å lytte og kan gi gode råd. Helsesøster kan også videreformidle bekymringene dine til foreldrene dine hvis det er greit for deg.

Kanskje kan du oppfordre broren din til å snakke med noen også. I noen tilfeller kan terapi ha god effekt på det å håndtere tinnitus. Det er viktig å sette ord på det som er vanskelig for han og som gjør at han har lyst til å drepe seg selv. Han kan ta kontakt med fastlegen eller med helsestasjon for ungdom. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg!  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie