Hopp til hovedinnholdet

Bor hos pappa annenhver uke, men ønsker å bo bare hos mamma.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldrene mine skilte seg for litt under 1 år siden, og nå bor mamma i en liten leilighet og pappa bor i huset vi brukte å bo i sammen. Vi bor med dem annenhver uke, men vi barna (meg og 2 søstre) bor ikke på samme sted samtidig i og med at det ikke er nok soverom i leiligheten til mamma. Verken jeg eller søstrene mine liker pappa. Han kjefter på oss hver dag, baksnakker mamma, rakker ned på oss, kaller oss stygge ting og bruker barnslige fornærmelser hver gang vi er uenige med han, ber oss holde kjeft om vi sier imot han, og snakker om hvordan mamma forlot han, og at han nå skulder henne mamge mill som han ikke har råd til å betale. Jeg vet at dette er 100% feil av en forelder å tynge barna sine med, og at oppførselen Hannes er helt feil. Jeg har hatt utallige sammenbrudd pga han, og takler ikke mer. Jeg vil egentli bare bo med mamma, men vil bo i huset vi vokste opp i. Pappa nekter å gi fra seg huset, men foreldre skal liksom handle etter barnas beste? Så må de ikke det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei og takk for at du skriver til oss om hvordan du har det.

Det er trist å høre at du ikke har det bra. At pappa kjefter på deg og kaller deg og dine søstre stygge ting er jeg er helt enig med deg i at dette er uakseptabel oppførsel.

Jeg forstår at det heller ikke greit for deg og dine søstre med den bolig og samværsløsningen dere har nå.

Mange foreldre synes det er vanskelig å involvere barna når de selv har det vanskelig. De kan være engstelige for å trekke barna inn i en konflikt. Det kan være vanskelig for de voksne å se hvordan barna har det når de selv har det vanskelig. Dette kan noen ganger gjøre at foreldre ikke ser hva som er barnets beste.

 

Du sier at det er litt under et år siden mamma og pappa skilte seg, slik at dere har ikke hatt denne ordningen så veldig lenge. Jeg foreslår at dere tar kontakt med et familievernkontor slik at dere kan diskutere den samværsordningen dere har nå.

Familievernkontoret har samtaler med barn/unge som har det vanskelig. De som jobber på slike steder har mye erfaring og er flinke til å veilede foreldre og kan gi gode råd og tips om hvordan man kan løse ting i familien - hvis noe ikke er bra Du kan selv kontakte et familievernkontor, eller en annen voksen kan hjelpe deg med det. Det beste er om du og din mor og far kan bli enige om å søke råd på et slikt kontor.

I følge Barneloven har barn over 12 år rett til å bli hørt i forhold til hvor barnet skal bo fast og samvær. Det skal legges stor vekt på det de mener, men det er foreldrene eller retten som tar den endelige avgjørelsen fram til barnet er 16 år. 

Barnets rett til å uttale seg er sentral i anerkjennelsen av barn som selvstendige og handlende individ.

Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Lykke til!

 
Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie