Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg klare å ikke bli deprimert når foreldre krangler og truer?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en mor og far som krangler masse. De krangler høylytt foran meg og store søsteren min, etter på så later de som ingenting har skjedd. Innimellom truer mamma meg. Jeg blir veldig lei meg, redd og veldig sliten. Jeg føler at jeg blir mer og mer trist, og jeg orker ikke mer, og følger at jeg ikke måtte omgåes med de. Hva skal jeg gjøre for å ikke utvikle depresjon, eller er dette en overdrivelse? Er dette et tema jeg kan snakke med om med helsesøster? Er det mulig å «slipp» unna familien noen ganger, og hvordan? Jeg har en lillebror som er sykisutviklinghemmed, og vi får avlastning. På disse dagene presser mamma meg alltid til å gjøre masse. Eks bade. Det er ikke alltid jeg har lyst, men da truer hun meg og tvinger meg til å være med. Detter er ikke noe jeg liker. Hva skal jeg gjøre for å stoppe det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år.

 

Så fint at du skriver til oss! Jeg er lei for å høre at du ikke har det godt hjemme.

Du forteller at mamma truer deg til å gjøre ting du ikke har lyst til og at du ønsker en pause fra familien din av og til. Dette blir du rett og veldig sliten av og du er redd for å utvikle depresjoner. Det du forteller meg er absolutt noe du kan snakke med helsesøster om. Helsesøstre kan masse om barn og unge psykiske helse og kan kanskje gi deg noen gode svar. Du kan også ringe barneverntjenesten i kommunen du bor og fortelle hvordan du har det hjemme. Da kan barneverntjenesten kanskje gi mamma og pappa råd og veiledning på hvordan du og dine søsken kan ha det bra hjemme. Du er også velkommen til å ringe Alarmtelefonen for barn og unge. Her kan du snakke med en voksen om hvordan du har det og du kan være anonym.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie