Hopp til hovedinnholdet

Hva kommer sinne mitt fra? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Gjennom hele ungdomsskolen så slet jeg med sinne. Jeg trivdes ikke så godt på skolen og jeg var sint hele tiden og dette gikk spesielt utover mamma og pappa. Året det endelig ble bedre så hadde jeg og familien min flyttet til Spania og storesøsteren min til USA. Det året så kranglet jeg sjeldent med mamma og pappa. Og jeg trivdes over gjennomsnittet godt på skolen. Vi trodde at årsaken var at p-pillene jeg begynte på stabiliserte hormonene. Nå har hele familien flyttet tilbake til hjembyen min. Jeg har byttet ut p-pillene med p-stav og trives greit på skolen, selvom jeg har mine bekymringer. Hva kommer sinne mitt av? Jeg blir ordentlig provosert av småtteri? Og jeg er så utrolig forbanna på mamma at jeg ender opp med å ikke forstå hvorfor jeg er sint. Jeg har en vond følelse inne i meg, og jeg forstår ikke helt hva som er galt.. hva er galt med meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det er ikke så lett for oss her i ung.no å si hva sinne ditt kommer av. For å kunne si noe mer om det må vi vite mer om deg og din historie.

Derfor vil jeg anbefale deg å oppsøke helsesøster eller sosiallærer på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne ut mer av hva som gjør at du blir så sint og du kan også lære deg noen gode mestringsstrategier som kan gjøre at du får det bedre med deg selv og andre. 

Det er ikke så sjeldent at ungdommer blir sinte og føler seg ustabile i humøret, spesielt hjemme der sinne og frustrasjon er rettet mot foreldre. Ut fra hva du har skrevet inn her, så tenker jeg ikke at det er noe galt med deg og jeg tenker ikke du skal være så bekymret. Men jeg er enig med deg at det er uheldig å ha det slik og det gir deg sikkert mye dårlig samvittighet i etterkant. Nå vet jeg ikke hvordan du har det hjemme, men noen ganger kan hjemmet være et sted der en ikke føler seg sett eller forstått. Det er frustrende og ofte også veldig vondt. Jeg håper du har noen fine foreldre som du kan snakke med, og kanskje dere sammen kan finne ut hvordan dere kan ha det bedre sammen og få til en bedre stemning med mindre krangling hjemme? Dette er også noe helsesøster/sosiallærer/helsestasjon kan hjelpe deg og dere med. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg ta en titt på de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

- Jeg er så mye sint, og det går ut over de rundt meg

Sinna jente (colourbox.com)

Hva kan jeg gjøre for å mestre sinnet? Er det mulig å gjøre noe med det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser