Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke bo hos pappa, og jeg krangler med mamma

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år som bor hos mammaen min stefaren min og stesøskene mine. Jeg er hos pappa annenhver helg. Pappa har hatt noen problemer med narkotika før, som gjør at jeg på en måte må bli kjent med han på nytt. Han er veldig snill, men jeg liker egentlig ikke å være hos han. Hver fredag når jeg skal til han gruer jeg meg, vet ikke hvorfor. Men bare liker meg ikke hos han. Han sier at han vil at jeg skal bo hos han annen hver uke, jeg sier jeg ikke vil. Men han spør kjempe ofte. Men nå liker jeg ikke mamma lenger heller, vi krangler hele tiden og hun skriker og skriker til meg. Hva skal jeg gjøre? Vil egentlig bare dø noen ganger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

1000 takk for et kjempeviktig spørsmål! Det høres ut som det innimellom er vanskelig å være deg. Jeg synes det er fint at du holder på å bli bedre kjent med pappaen din. Du skriver at du ikke liker å være hos han. Kan det være at du føler deg litt utrygg hos han? Trygghet tar ofte tid å opparbeide. Han må vise deg over tid og gjennom handling at du kan stole på han. Det er derfor fint at du gir han en sjanse!

Det høres ut som pappaen din er veldig glad i deg. Han vil at du skal bo hver annen uke hos han. Du ønsker ikke dette. Det er viktig og flott av deg at du sier ifra. Du har rett til å si din mening, og dine foreldre skal ta hensyn til det du mener. Dette står i lov om barn og foreldre. Hvis pappa, mamma og du ikke blir enige om hvor mye du skal bo hos hver av dem; kan dere kontakte et familievernkontor. De kan hjelpe dere med å finne en løsning som er til det beste for deg.

Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Å føle at man ikke liker foreldrene sine iblant er ganske vanlig. Du er i en alder hvor kroppen og hjernen går gjennom store forandringer. Blant annet produser du en del hormoner som påvirker tankene og kroppen din. Disse kan gjøre ting litt utfordrende for deg og de rundt deg. Du oppdager at du endrer deg litt, tenker annerledes om ting og kanskje har et humør som skifter fortere enn før. For foreldre kan dette være vanskelig også. De kan bli fortvilet fordi de ikke forstår deg. Blir man fortvilet nok og ikke helt vet hva man skal gjøre; kan det endre med at man skriker og oppfører seg teit. Dette gjelder for voksne også...desverre:-(  Dette kan være både sårende og skremmende. Det kan være godt for mammaen din at du i en rolig stund kan fortelle henne hva hun betyr for deg.  

Livet går opp og ned for oss alle. Om det er på grunn av hormoner eller andre ting, kan det være veldig hjelpsomt å sette ord på det som er vanskelig. Ofte kjennes det mye lettere etterpå! Jeg synes du er modig som skriver til oss om det som er vanskelig for deg! Siden du noen ganger blir så lei deg eller fortvilet at du vil dø, vil jeg anbefale deg å snakke med en voksen du stoler på. Det kan være læreren din, helsesøster eller sosiallærer. 

Hvis du synes det er vanskelig å finne ord, kan du også skrive ned tankene dine på en lapp eller på mobilen. Da kan du velge om du vil lese det opp for noen eller bare vise det frem. Det kan være en fin måte å starte en samtale på. 

Kikk gjerne på artiklene under og se om du får noen tips!

 

Jeg vil ønske deg riktig lykke til!!

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie