Hopp til hovedinnholdet

Far snoker rundt i leiligheta mi når jeg ikke er der.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har etter brudd med samboeren min flyttet hjem til min far for 6 måneder siden. Min far og mor er skilt men han har laget leilighet i 2 etasje på huset som vi bodde i. Jeg bor i leiligheten aleine og betaler ikke husleige foreløbig, det er ikke satt inn egen utgangsdør enda men leiligheten er helt lukket fra resten av huset. Jeg har opplevd at min far kommer inn uten forvarsel og at han også går igjennom leiligheten når han vet jeg ikke er hjemme. Og hvis det er rotete kjefter han voldsomt og snakker ned til meg på en måte som får meg til å føle meg som verdens største tulling. Han ringer også til min mor for å klage på at jeg ikke rydder, forteller hva jeg har i leiligheten(private ting), klager på at jeg aldrig er hjemme og at jeg kommer hjem sent. Jeg kjenner at jeg ikke føler meg hjemme og at det er utrivelig å være der. Jeg blir både så sur og lei meg at jeg verken vil snakke med eller se min far. Har han lov til å bare ta seg slik til rette?Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Dette skjønner jeg en ugrei situasjon, med en far som snoker i tingene dine i din egen leilighet.

Det ene er altså at han snoker i tingene dine, og det andre at han går ut og inn av din leilighet.

Når det gjelder snoking i tingene til barna sine, så er det slett ikke greit. Selv mindreårige har rett til å ha privatliv, og du er hele 20 år! Du har vært myndig i to år allerede, og faren din har ingen rett til å gå gjennom dine eiendeler. Barns rett til privatliv står også omtalt i barnekonvensjonen.

I noen tilfeller kan likevel foreldre være bekymret, for eksempel ved mistanke om rus, blir det litt annerledes. Du kan lese mer om det også i barnekonvensjonen. Jeg håper at dette ikke handler om det.

Det andre er at du bor i egen leilighet i huset. Av det du skriver forstår jeg at du kommer til å betale husleie etter hvert. Du skal være en leietaker på lik linje som om du leide hos noen andre. Det betyr at huseier ikke skal gå inn i leiligheta uten å ha gitt leietaker beskjed - unntatt i akutte situasjoner som vannlekkasje, brann eller lignende.

Selv om dere skulle avtale at du skulle bo gratis, tenker jeg at faren din ikke har rett til å ta seg inn i din boenhet, uten beskjed. Det kan være hensiktsmessig å skrive husleiekontrakt, der dette avtales.  

Du beskriver også at han kjefter på deg, og du blir sur og lei deg. Jeg tenker at dere kunne hatt nytte av en god samtale. Heldigvis er det ofte slik at det å snakke sammen, kan løse opp i mye. Da er det viktig at man får til å snakke sammen på en god måte. Det er fint om dere får det til på egenhånd. Det kan et familievernkontor hjelpe dere med.

Du kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan dere bli enige om å invitere faren din til en time. Terapeuten vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva dere kan gjøre for at det skal bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud.

Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Jeg legger ved linker til noen andre artikler som kan være interessante for deg.

 

Håper det var til nytte. Lykke til:-)

 

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie