Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma bestemme at jeg ikke får lov til noe når jeg får lov av pappa?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Moren og faren min er skilt og jeg er hos dem annenhver helg. Jeg skal på noe som heg får lov av faren min. Det er den helgen jeg er hos faren min også. Men moren min lar meg ikke dra dit uansett om at faren min sier det er greit ig jeg er hos han da.hva skal jeg gjøre og får moren min egentlig bestemme da for jeg er jo hos faren min ds ig han synes det er greit?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du kommer med et viktig spørsmål! Må mamma og pappa være enige om hva du får lov til når de er skilt? 

Det er ikke noe fasitsvar på spørsmålet ditt, dessverre. Alle familier er forskjellige og hva som passer av regler og avtaler for en familie passer ikke for en annen familie. Hva man syns man bør være enige om og ikke vil også variere.

Men i utgangspunktet mener jeg at mamma og pappa har ansvar for å snakke sammen og bli enige om felles regler for deg. De bør gjøre det de kan for å være samstemte om viktige ting i oppdragelsen din. Sånn som f.eks hva du får lov til å være med på og ikke i helgene. Grunnen til det er at de fortsatt er foreldrene dine, selv om de ikke lenger er sammen som par. Og når man er foreldre gjør man klokt i å stå sammen om regler/oppdragelse så det ikke skal bli forvirrende og utrygt for barnet man har sammen. Mamma og pappa kan ikke ha to sett med ulike regler fra uke til uke, det ville trolig bli alt for usikkert for deg. Selvsagt trenger ikke hver minste lille detalj å være lik hos mamma og pappa. Men det som berører deg og handler om viktige ting i ditt liv bør de ta seg tid til å bli enige om. Dette er et voksenansvar, mener jeg.

Det står litt mer om foreldreansvar i barneloven, som jeg anbefaler deg å se på. Gjerne sammen med mamma og pappa. Barneloven tar opp plikter og rettigheter for foreldre og barn når det gjelder skilsmisse/oppdragelse/omsorg. Her står det følgende om det temaet du tar opp:

Når barnet har delt bosted (bor hos begge foreldrene) må foreldre være enige i beslutninger som gjelder barnet. For at delt bosted skal være til barnets beste må foreldrene kunne bli enige om større avgjørelser som gjelder barnets dagligliv.

Kort oppsummert betyr dette at det er foreldrene dine sitt ansvar å bli enige seg i mellom, om blant annet det spørsmålet du stiller: kan mamma bestemme at du ikke får lov til noe når du er hos pappa? Når de har valgt å dele foreldreansvaret likt i mellom seg har de også en plikt til å klare å ta slike diskusjoner slik at det ikke skal bli forvirrende for deg som barn hva som er reglene og hvordan dere gjør ting i familien. Det må være forutsigbart og trygt for deg og de må klare å finne felles kjøreregler for blant annet ditt dilemma, mener jeg. 

Så mitt tips til deg er at du viser foreldrene dine svaret mitt her til deg og ber dem om å ta diskusjonen. Hvis du er mer trygg på en av foreldrene dine kan du starte med å vise det til den ene, og be den forelderen snakke med den andre. Og så må du finne deg i det svaret du får. For det er til syvende og sist foreldrene dine som bestemmer over hva du faktisk får lov til i en slik situasjon, ettersom du er under 18 år. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg håper mamma og pappa tar ansvar og finner en ansvarlig løsning som er god for DEG. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie