Hopp til hovedinnholdet

Moren til venninnen min blir sint på henne for alt, hva gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. En venninne har fortalt meg at det er mye styr i familien hennes. Da venninnen min var ung, pleide moren å gjøre ting fysisk mot henne, lugge, dra i ørene, holde hardt rundt armen etc, når hun ble sint. Nå, pleier moren fortsatt å bli lett sinna, kjefter mye, og kan ofte dytte eller holde hardt rundt armen på henne(venninna mi.) Venninnen min finner det vanskelig å snakke med moren sin, fordi moren sier alltid at hun lyger og blir sint. Men moren blir også sint hvis venninna mi ikke forteller henne noe. Når moren blir sint går det ofte utover hele familien, og det blir en del kjefting. Derfor er venninna mi veldig forsiktig med hva hun gjør, så hun ikke gjør noe moren blir sint for. Jeg har selv vært der og lagt merke til at moren lett blir sinna. Hvis hun sier i fra til noen, er vi redde for at familien blir splittet og at hun mister moren sin, som hun så klart er glad i. Hvis hun ikke sier noe vil hun fortsette å grue seg til å dra hjem, og være redd for alt hun gjør.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke lett når vi ser at folk vi bryr oss om har det vondt å vanskelig. Det er mange som tror at når man kontakter barnevernet så fører det automatisk til at man blir tatt bort fra foreldrene. Slik er det ikke. Barnevernet ønsker at flest mulige familier skal fungere godt sammen og ha det bra. Kanskje de kan hjelpe moren til venninnen din å takle frustrasjon og kommunisere bedre. Kanskje de også kunne få hjelp til å snakke bedre sammen, hele familien.

Det du beskriver er ikke greit. Venninnen din skal ikke trenge å ha det sånn. Det er ikke bra for henne, dette kan gjøre det vanskelig for henne i mange år fram over. 

Både du og venninnen din kan ta kontakt med barnevernet der dere bor. Det er også mulig å ringe Alarmtelefonen 116 111 for å stille spørsmål og be om råd. for mange virker det litt voldsomt å ta kontakt med barnevernet. Da er det ofte godt å snakke med helsesøster eller sosiallærer. Det kan ofte være godt å bare få fortalt om hvordan man har det. Kanskje det er fint for henne at du er med henne?

Det er viktig at hun sier fra slik at hun og moren kan få hjelp!

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie