Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror ikke mamma er som mødre skal være

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg mener serriøst at moren min bør gå i terapi. Hun sier drittunge til meg og at jeg mobber andre. Jeg lager kaffe til henne hver dag, leser for lillebroren min og gjør husarbeid. Jeg smiler til henne hver dag for at hun skal bli glad men hun ser ikke em gang på meg og bare stønner som om jeg er en plage. Hun har forandret seg. Hvis jeg sier noe til henne (nesten hva som helst) så tvister hun det om til st det er noe slemt mot henne. Hun bruker ofte ting jeg har sagt før, sånn ting som kan være til og med 2 år siden mot meg i krangler som er i nåtid. Jeg tror helt ærlig at hun ikke er glad i meg. Hun krangler med broren min nesten hver dag og jeg unngår henne for å unngå krangel. Jeg spiser frokosten min nede på rommet. Jeg tror ikke at hun er som mødre skal være... hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Dette høres veldig slitsomt ut for deg. Jeg forstår at du undrer deg over hvorfor mamma oppfører seg som hun gjør. Det er ikke greit at mamma kaller deg drittunge og ikke viser deg at hun bryr seg om deg.

De fleste ungdommer og foreldre kommer i konflikter. Det skjer noe med kommunikasjonen mellom ungdom og foreldre og ofte blir det misforståelser og diskusjoner. Mange ungdommer opplever at foreldrene ikke forstår dem. Samtidig er det mange foreldre som ikke forstår ungdommene sine og synes det er vanskelig å vite hvordan de skal behandle dem. Da kan det bli vanskelig å snakke sammen.

Jeg tenker jo at de aller fleste foreldre er glad i barna og ungdommene sine. Men noen ganger er det ting som gjør at det er vanskelig å vise det på en god og riktig måte. Kanskje har foreldre ting i sitt eget liv som er strevsomt og så har de ikke evne eller overskudd til å vise barna sine omsorg.

Uansett hva som er årsaken til at mamma oppfører seg dårlig mot deg er det viktig at hun vet at du opplever ditt forhold til henne som vanskelig. Det skal ikke være slik at du lurer på om mamma er glad i deg lenger.

Det er viktig at du snakker med noen om det du opplever. Det aller beste ville vært å si det til mamma, men det kan hende du synes det er skummelt eller vanskelig. Du kan i stedet snakke med for eksempel helsesøster. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom som har det vanskelig hjemme. Det kan være godt for deg å sette ord på det du opplever til en annen voksen. Det er også slik at helsesøster kan ta kontakt med mamma og fortelle hvordan du har det. Kanskje du, mamma og helsesøster kan snakke om det sammen? Helsesøster kan du ta kontakt med på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor.

Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge. Her får du snakke med noen som har tid til å lytte og som kan gi deg gode råd om hva du bør gjøre.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie