Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil finne ut hvem faren min er.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vil finne ut hvem faren min er men hver gang jeg snakker til moren min om det blir hun kjempesur og sier at hun ikke husker. Jeg har en stefar og jeg har det ganske bra. Men det er ikke egentlig faren min jeg vil bli kjent med, det er mer om jeg har noen søsken som jeg kanskje kjenner også.. Jeg vil ta en gentest men er det noen mulighet å kunne få tatt en gentest gratis uten at foreldrene finner ut av det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er veldig forståelig at du ønsker å vite hvem som er faren din. Det å vite hvor man kommer fra og hvem man er i slekt med er for mange et grunnleggende behov. 

Det kan være mange grunner til at moren din ikke orker å fortelle deg hvem han er eller snakke om det. Historien mellom dem kan være vond, hun kan være redd for at du blir veldig skuffet eller lei deg om du finner ut hvem han er. Det kan også være at hun er redd for at du vil få lyst å velge bort henne.

Har du forklart henne at det er den eventuelle familien du egentlig vil finne ut av? det kna hende at hun er redd for de samme tingene i forhold til dem. Det er også viktig for deg å tenke over at de kanskje ikke vet om deg og det kan bli vanskelig for dem. Hvordan vil du ha det om de ikke vil ha noe med deg å gjøre.

For å ta en gentest må du nesten han en annen person å sammenligne dine gener med. Det å ta en gentest vil gi deg informasjon om hvilke gener men det vil si ingenting om hvem faren din er. Gentester blir brukt for å finne ut om to bestemte mennesker er i slekt eller ikke. Så lenge du er under 18, må nok moren din samtykke til dette, men dersom du ikke har noen du tenker er faren din og kan også be om å ta testen er det ikke noe poeng.

Prøv å fortelle moren din en gang til om hvorfor dette er viktig for deg å vite hvem han er og hva det vil bety for deg. Kanskje hun trenger å høre at du ikke ønsker å bytte ut henne og stefaren din for denne ukjente faren. Om hun fortsatt synes det er vanskelig å snakke pm det kan du prøve å skrive dine tanker som brev til henne. Er det kanskje andre i familien som kan vite hvem han er du kan spørre?

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie