Hopp til hovedinnholdet

Søsteren min er slem mot meg, men foreldrene våre gir meg skylda.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trenger noen å snakke med om dette. Jeg bor med mamma og pappa og lillesøsteren min på 12. Hun er veldig mye slem mot meg og gjør/sier veldig stygge ting som foreldrene mine ikke bryr seg noe om!!! Også alltid når hun er slem, så sier hun at keg gjør det, og foreldrene mine ser det jo hva som skjer, men de gir bare meg skylden, men egentlig så er det jeg som ikke gjorde noe. Om jeg gjør noe mot søsteren min er det bare fordi hun gjør noe mot meh og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger! Moren min bruker alltid true meg med at hun skal ta fra meg mobilen/stenge den bare for sånne småe dumme ting som ikke er noe! Søsteren min bruker å si, bare ta fra han mobilen da, men det er hun de skulle ga tatt mobilen fra! Moren min bruker alltid å si at jeg kommer til å bli alene og at hun vil at jeg ikke skal bo her. Jeg liker ikke faren min, han har aldri vært en rollefigur for meg eller noen far jeg ser opp til. I mange år har han gjort/sagt ting som har gjort meg vondt!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Dette var da en trist situasjon; du opplever at det er søsteren som er slem med deg, men foreldrene dine bryr seg ikke. Om de bryr seg, opplever du at det er du som får skylden.  

Det kan høres ut som at familien kunne trenge en god samtale. Hvordan tror du en samtale med foreldrene dine, om dette, kunne bli? Det er et poeng at du tar dette opp når det er grei stemning. Du begynner med å si at du trenger å snakke, og får til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. Når dere så skal begynne samtalen, kan du starte med å fortelle hva du føler rundt disse tingene, og hva det gjør med deg, at du både blir trist og lei deg, og har det vanskelig. Forhåpentligvis vil du møte forståelse, og det kan bli starten på en forbedring av situasjonen.

Dersom dere ikke får til å snakke sammen på en god måte, eller at du ikke har noen tro på at dere vil få det til - kan et familievernkontor hjelpe dere med det. Du kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut, og sammen kan dere bli enige om å invitere foreldrene dine til en time. Terapeuten vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva dere kan gjøre for at det skal bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud.

Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Du skriver også at moren din har sagt hun ikke vil du skal bo der, og faren din har opp igjennom årene sagt/ gjort ting som gjør deg vondt. Slik du beskriver hele situasjonen undrer jeg på om du blir utsatt for psykisk og fysisk vold. Hvis du har det vanskelig og vondt, kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge, nr 116 111. De som besvarer telefonhenvendelsen er vennlige voksne, som du vil kunne diskutere situasjonen med.


I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Jeg legger ved linker til et par artikler som kan være interessante for deg.

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie