Hopp til hovedinnholdet

Nytt hus og nytt liv

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, meg og min familie har nylig flyttet inn i et hus. jeg hater forandringer og har egt helt siden vi begynte å bygge huset vært helt imot det! Jeg har hatt mange krangler med mamma og pappa om det men føler aldri jeg blir hørt! Jeg ble loft at alt ville føles som hjemme når vi fikk tingene får inn, men har kjøpt nye møbler, og det føles ut som om jeg bor i en fremmeds hus. Dette huset er også årsaken til at mamma og pappa krangler mye. Jeg absolutt hater det! Jeg begynner å bli redd at de skal skilles. De har ikke gjort noe kjærestelignende på lenge! Jeg vet ikke hvor jeg skal snu meg når gjelder dette. Jeg var i en ulykke i slutten av april hvor jeg ble sengeliggende og var ut og inn av sykehus i to måneder og med 6 opperasjoner. Helt siden da har tiden gått ufattelig fort og jeg klarer ikke å få med meg øyeblikkene som skjer. Jeg blir redd for at jeg skal gå flipp av alt det morsomme og en dag våkne opp å være 50. Jeg føler jeg ikke får puste av og til.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

jente 15 år. Takk for brev. Du skriver at du har flyttet inn i nytt hus og er ikke særlig begeistret. Du skriver også om at du har vært syk på grunn av en ulykke og at du har vært sengeliggende i lang tid. Det høres ut som om du har hatt en krevende tid. For å begynne med det nye huset. Forandringer kan være morsomme og krevende. Er man selv med på forandringen og har mulighet for å påvirke er det oftest mer spennende. Å ta del, bidra og å være medskapere er noe annet enn å bli dradd med, tvunget til og ikke ha mulighet for å påvirke. Det gjelder det meste her i livet. Det høres ut som om du er ganske sinna på foreldrene dine av den grunn.Er det mulig å snakke med dem om dette? At du i tillegg vært syk i løpet av flyttepersioden har også ført at du er blitt mindre tatt med på prosessen. Er det riktig forstått? Det kan også høres som om flere har gått glipp av medvirkning. Har det gått litt fort i svingene? Å skape en ny tilværelse tar krefter. Å bygge hus er krevende. Det kan høres ut som om dine foreldre er ganske slitne av det som har skjedd. Kanskje er de også bekymret for deg? Det høres ut som om dere har mye dere skulle ha snakket om. Er dette mulig å ta opp? Jeg synes du beskriver din situasjon godt. Hva med å vise foreldrene dine dette brevet. Barn forstår mye mer enn foreldre tror. Du skriver at de ikke har vært kjærlige med hverandre på lang tid. Fortell dem det. Kanskje de ikke er klar over at andre ser det. Håper at dette var til litt hjelp. Lykke til. 


Hilsen teamet på RBUP, i samarbeid med ung.no

(RBUP - Regionsenter for barn og unges psykiske helse)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie