Hopp til hovedinnholdet

Krangler bare med mamma - det er ukoselig å bo hjemme

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg orker ikke å bo hjemme mer, jeg føler meg ikke hjemme og jeg krangler bare med mammaen min og det er bare ukoselig å bo hjemme. Når jeg får angst anfall som er mest på kvelden rundt leggetid eller midt på natta og hun hjelper meg ikke, hun blir bare sur og det er flere ganger hvor hun har begynt å rope og kjefte på meg fordi jeg "bråker og forhindrer henne med å sove" og jeg blir redd og tør ikke å si ifra når jeg får anfall mer. Jeg har også mye problemer med å sovne, som betyr at det er vanskelig for meg å våkne og siden hun blir så sint når jeg bruker lang tid på å våkne så er det flere ganger hvor jeg ikke sover i det hele tatt fordi jeg vil ikke at hun skal bli sint på meg. Og hun blir så fort sint og irritert og sier at jeg aldri prøver hardt nok, og jeg får følelsen på at når hun trøster meg så trøster hun ikke meg fordi hun vil men fordi hun "må" og for å få meg til å bli stille. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og jeg trenger hjelp for jeg orker snart ikke mer.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres vanskelig ut for deg når du og mamma krangler så mye. Det høres ikke godt ut å være alene med angsten uten å føle at du kan få trygghet og trøst hos mamma. Det høres heller ikke godt ut at du er redd for å sovne, i frykt for å få kjeft. Sånn skal det ikke være! Det er mamma sitt ansvar å være tilstede for deg og å vise forståelse og å støtte deg. Det høres ikke ut som mamma klarer det akkurat nå, og det er ikke din feil! Kanskje mamma strever med noe i sitt eget liv, at hun heller ikke har det helt bra med seg selv, og så går det ut over deg?

Det er selvsagt lov for voksne å bli slitne, og voksne har lov til å bli irriterte og sinte på barna sine innimellom. Men hvis det blir mer krangling og kjeft enn det blir hyggelig stemning og ro og vanlig prat, og hvis krangling og kjeft og irritasjon gjør deg utrygg og redd, da har det gått for langt og jeg tenker at dere trenger hjelp. 

Du sier at du har forsøkt å snakke med moren din men at dette ikke hjelper. Når det har låst seg såpass som du forteller om her så er det greit å få hjelp av noen utenfra. Et godt sted å ta kontakt er et familievernkontor. Du kan ringe dit selv uten å si ifra til moren din først. De som jobber der er proffe i å snakke med barn og voksne som står i konflikter som handler om akkurat slike ting som det du forteller om her.    Tilbudet er gratis og finnes over hele landet. Hvis du kontakter dem vil du få gode råd, og du vil få tilbud om samtale. Enten alene først, eller med moren din om du vil og er klar for det. Familievernkontorene har også mange gode kurs og veiledningstilbud til foreldre, slik at de kan få hjelp og støtte til å klare foreldrerollen om de føler det har blitt vanskelig å være foreldre på den måten de egentlig vil. Det kan hende at moren din kan ha behov for veiledning og støtte så hun klarer å forstå deg bedre og hjelpe deg fremfor å kjefte på deg. Jeg tipper at hun helt sikkert er veldig glad i deg og egentlig ikke liker denne kranglingen hun heller. Men så har dere låst dere litt fast i et dårlig mønster. 

Kanskje er det godt for deg å få en prat alene med noen og, i tillegg til evt. familiesamtale eller hjelp for moren din. Da kan du også snakke med helsesøster på skolen din. Av alderen din ser jeg at du går på ungdomsskolen. Alle ungdomsskoler har et helsesøster-tilbud. Der kan du snakke om angsten din, om forholdet til moren din og søvn. Dette kan helsesøster masse om!

Jeg legger ved en annen artikkel under med forslag til flere hjelpetjenester. Det viktigste er at du tar kontakt med noen, det er ikke så farlig om det er det ene eller andre stedet. Bra du tar tak og ønsker endring. Det er det viktigste steget mot noe bedre. Jeg ønsker deg alt godt, håper mamma forstår alvoret i dette dersom du tar grep.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie