Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene trakk tilbake penger

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, for litt siden gav foreldrene mine meg og min bror penger til forskjellige aktiviteter. De satte pengene over på våre brukskontoer. Jeg var på restrant, noe som jeg egentlig ikke hadde penger til, men mine foreldre ‘sponset’. En dag senere ble de sure for at vi ikke hadde gjort enkelte ting innenfor husarbeidet vårt, og valgte å trekke tilbake både ukelønn og de pengene som de hadde gitt oss. Jeg synes det er veldig urettferdig å ta de pengene som de hadde gitt oss slik at vi kunne gjøre ting med venner. Jeg forstår at de valgte å trekke tilbake ukelønnen, men ikke de andre pengene. Det er snakk om ca 400kr som jeg egentlig ikke har. Har de rett til å trekke disse pengene tilbake?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (16)

Jeg forstår godt at du føler deg urettferdig behandlet av foreldrene dine. Slik som du beskriver situasjonen var pengene forbeholdt aktiviteter, som du brukte pengene på, og ikke en del av den vanlige ukelønnen.

Foreldre kan faktisk ta tilbake penger de selv har gitt til sine barn, men det virker ikke som at det ble gjort på en grei måte. Dere trenger å snakke sammen om dette.

Penger som barn over 15 år tjener selv eller får av andre, kan ikke foreldrene i utgangspunktet ta. De pengene bestemmer barnet selv over.

Her var nok ikke foreldrene deres tydelige nok da de ga dere pengene. Det jeg tenker kan være lurt nå er å snakke med foreldrene deres på en rolig og fin måte. Du og din bror kan kanskje be om å få snakke med mamma og pappa i et tidsrom hvor alle er i greit humør og be dem forklare dere hvorfor de valgte å trekke tilbake alle pengene. Deretter kan dere fortelle dem hvorfor dette føltes urettferdig, når dere brukte pengene på den måten dere hadde fått lov til: på aktiviteter. Du kan også si at du forstår at de tok tilbake ukelønnen, da denne kanskje ikke var fortjent, men ikke de andre pengene.

Vær saklig, skriv ned argumenter og lytt til hverandres argumenter. Det er viktig å hjelpe til, men det er ogdå viktig å gi tydelig beskjed om penger kan tas tilbake hvis ikke oppgave blir gjort.

Ved å få til en god kommunikasjon mellom dere alle, tenker jeg at foreldrene deres vil forstå hvordan dette føltes for dere og at de kanskje overreagerte noe.


Masse lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie