Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke vise hvor glad jeg er i mamma og pappa

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har problemer når det kommer til å omgås min nermeste familie og jeg vet ikke hva det er som gjør det så vanskelig for meg. Jeg blir irritert og sur nesten uansett hva mamma og pappa sier og slik har det vært lenge, det er nesten så jeg føler meg angrepet av dem selvom de bare prøver å være hyggelige! For eksempel har de alltid fortalt meg at de elsker meg og gitt meg klemmer, men jeg har ikkke lyst til å motta og gir aldri klemmer av meg selv (gjorde det før men ikke på 3-4 år). Nesten hver dag krangler jeg med en av foreldrene mine og mamma har mange ganger nevnt at vi må gå til noen som kan gi oss hjelp, men når hun sier det blir jeg enda mer sur og dette er noe jeg virkelig nekter! Jeg synes det er vanskelig å vise at jeg er glad i foreldrene mine (selvom jeg virkelig er det) og bare jeg skal gå forbi dem skynder jeg meg og unngår blikkontakt, jeg skjønner at det må såre og irritere dem, men det er noe inni meg som gjør at jeg kvier meg og ikke klarer å gjøre noe annet..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18

Takk for ditt modige brev til oss her på Ung.no

Etter å ha lest det du har skrevet så blir jeg opptatt av at du skriver veldig mye jeg blir, jeg er, jeg gjør ikke også videre. Det virker på meg som du "tar mye på din kappe". I teksten så var det også veldig mye fokus på de tingene DU gjorde som var galt, eller ikke fikk til. Jeg tror at det er flere faktorer som spiller inn her. Det som er beklagelig å lese er at du har et ønske om å vise hvor glad du er i dine foreldre men at det blir vanskelig å gjøre i praksis. Her er du langt fra å være alene i din alder.  Det er vanlig for ungdom i i den alderen du beskriver å trenge mer avstand fra familien, trenge å reagere på det en opplever som urettferdig, trenge mer autonomi og å bli behandlet annerledes enn da enn er yngre. Det medfører ofte at konfliktnivået blir høyere. Det kan hende at jeg har misforstått, men jeg tenker at det er viktig å normalisere det du beskriver. Vi er svært forskjellige i måten vi viser kjærlighet på, det er ikke alle som kan gi klemmer like lett eller finne ordene til å si fremfor dem. Men det er tydelig at du har kunne klart å formulere et tydelig og klart bilde av hvordan du føler det til oss her på Ung.no. Kanskje er det enklere for deg å vise kjærlighet og nærhet til dem i en annen form? Det kan være alt fra å gjøre tjenester, små gaver eller tilbringe tid sammen med dem?

Hvordan hadde det vært for deg for eksempel å vise foreldrene dine brevet du har skrevet? Det er jo en tydelig bekreftelse for at du er glad i dem og hvor vanskelig du synes denne situasjonen er.

Det er viktig hvis dere skal oppsøke hjelp at både du og foreldrene deres ønsker det. Jeg kan anbefale familievernkontor etter som det er frivillig og gratis, samt at de jobber med denne tematikken mye. Det er lov å ta kontakt og se hvilket tilbud de har, for så å takke nei hvis du ikke ønsker det. 

Jeg legger ved en link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

Vennlig hilsen familieterapeuten og ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie