Hopp til hovedinnholdet

Jeg er bekymret for foreldrene mine sin helse, hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er bekymret for foreldrene mine sin helse. Pappa drikker Pepsi Max hver dag og spiser sjokolade hele tiden, mens mamma også drikker Pepsi Max ofte mens hun spiser chips nesten hver dag. Vi har ikke spesielt sunne middager så ofte heller. De har lagt på seg veldig mye i løpet av de siste årene, og jeg er bekymret for dem. De trener heller ikke, og jeg har snakket med dem om helsen deres fordi jeg vil at de skal være friske og leve lenge, men de hører ikke på meg. Jeg er redd for at de skal få sykdommer senere i livet hvis de ikke holder seg i form. Er det noe jeg kan gjøre med dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du kontakter ung.no!

Det er synd å høre at du må gå rundt og være bekymret for helsa til foreldrene dine. Samtidig er det en utrolig flott egenskap at du bryr deg om de rundt deg, og at du ønsker å hjelpe. Det er klart du ønsker det beste for dine foreldre, at de skal være friske og være tilstede så lenge som mulig.

Foreldrene dine bestemmer selv hvordan de ønsker å leve, og det regner jeg med du er klar over. Samtidig er det ingen som kan nekte deg å fortelle hvordan deres livsstil påvirker og bekymrer deg. Det er flott at du har prøvd å ta opp dette med dem, men jeg skjønner at det oppleves frustrerende når de ikke ønsker å gjøre noe med det.

Er du sikker på at de har forstått alvoret i hvor mye dette bekymrer deg?

Det er nok ikke så mye annet du kan gjøre enn å sette deg ned og prate med de om dette. For at de skal forstå hvor mye dette plager deg, så kan det være lurt å gjøre samtalen litt 'formell', ikke bare slenge det ut mens de sitter og koser seg. Hva om du innkaller til et familieråd, der dere kan sitte rundt spisebordet og du legger frem ditt syn på saken? Prøv å ikke være belærende, det vil si kritisere og fortelle hva de gjør feil. Legg det heller frem på en måte som viser hvordan du opplever dette, hva som bekymrer deg og hvor mye du tenker på dette. Fortell dem at du kun ønsker det beste for dem, hvor mye det betyr for deg at de holder seg friske og vil være en del av livet ditt i mange år fremover. Du kan også be de fortelle sitt syn på saken, hva tenker de selv om egen helse og livsstil? Er det noen ting de kan tenke seg å endre på selv? 

Det kan også være lurt å ha noen forslag til positive og motiverende endringer, som dere alle kan være en del av:

  • Lage ukesplan for middager, der dere sammen blir enige om hvordan dere skal legge opp uka for å få en del sunne middager (husk at det er lurt å starte litt forsiktig, ikke gjøre alt for store endringer med en gang)
  • Felles familieutflukt på søndager? Gåturer i marka for eksempel?
  • Hva kan du bidra med som gjør det enklere å være sunn? Handle inn mat noen dager i uka? Hjelpe til med å lage salat til middagen?

Hvis de er motiverte for å gjøre noen små endringer, så kan dere kanskje lage en motivasjonskalender sammen der dere f.eks. i én måned skal forsøke å spise sjokolade kun tre dager i uka (noe som er en reduksjon fra tidligere, men også realistisk). Da kan man krysse av i en kalender hver gang man klarer målsettingen sin. Eller at man skal gå en kveldstur to dager i uka, også krysser man av når man klarer det.

Jeg tror nøkkelen til å komme gjennom hos foreldrene dine er det å få de til å skjønne at du mener alvor, samtidig som du har motiverende forslag i bakhånd, og viser vilje til å bidra og delta, at dette er noe dere skal gjøre sammen, og ikke bare at du forteller dem hva de må gjøre annerledes.

Og til syvende og sist så er det deres valg hva de ønsker å gjøre, men har du gått frem på denne måten, så har du i alle fall gjort alt du kan, og ønsker de fremdeles ikke å gjøre endringer, så må du akseptere det.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie