Hopp til hovedinnholdet

Bekymring for venninne og hennes forhold til sin mor.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei Ung. Eg spør for ei veninne av meg, 16 år gammel, som ikkje har et greit forhold til mora hennes. Er ikkje sikker på det, men tror hu er alkoholiker. Eg blei trigga til å sende denne meldingen etter å ha hørt at ho har fått mindre og mindre plass og frihet dei siste dagane. Dvs. Hu har ikkje lov til å besøke venner i helgene, hu har ikkje lov å sende selfier, og denne kvelden hadde hu fått kjeft av gud vett kass grunn. Dette varte i over 2 timer. Hu har vore hos helsesøstera før, som endte opp med at dei flytta til spania i 5 år. Eg er veldig bekymret over henne, og lurer på kva som kan gjerast? Eg vil ikkje at hu skal flytta til spania igjen som straff for å «bese» til barnevernet e.l., samtidig som eg vil at ho skal ha det fint, som hu klart ikkje har. Tusen takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år!

Så fint at du, som bekymret venn, kan sende oss en melding og at du spør når du lurer. Jeg kan godt forstå din bekymring for din venninne og hennes forhold til sin mor når du ser at det skjer plutselige endringer hos venninnen din. Dette er ofte det første tegnet på at noen er i en vanskelig situasjon. 

Det viktigste du kan gjøre for din venninne er å være der for henne og at du viser at du bryr deg. Noen ganger kan det å bare være der ved siden av og lytte når hun har noe å fortelle være nok. Du kan også ta utgangspunkt i hva du selv ville trenge når du har det vanskelig, når du lurer på hva din venninne ville trenge fra deg.  

Når det gjelder din venninnes mor og hvordan hun er med din venninne, er det aller beste å snakke med en voksen som kan hjelpe til og ta en avgjørelse på hva som skal gjøres videre. Det kan være en voksen du og din venninne tenker på som en god lytter og som dere kan stole på. Det kan for eksempel være dine foreldre, en eldre søster eller bror, en lærer eller nærmeste helsestasjon for ungdom. 

Jeg håper du fikk svar på dine spørsmål. Lykke til!

 

Hilsen Anita,

psykolog ved Blå Kors Kompasset

www.kompasset.org

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Hva kan jeg snakke med Alarmtelefonen om?

Alarmtelefonen 116111

Jeg har sett reklame for Alarmtelefonen for barn og unge, jeg har det ikke bra, men vet ikke hva jeg kan snakke med dem om?

Les mer

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie