Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine blir skuffet om jeg slutter å jobbe, hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei!Med sommerjobb på sykehjem var jeg innstilt på å fortsette som ringevikar etter sommer.Da jeg satt meg inn i jobbrutinen innså jeg at det ville bli hardt ved siden av VGS, spesielt da jeg går i 3.Men familien sa at jeg må slutte å stresse,at det ville bli godt for meg å jobbe ved siden av skolen, og at det er lurt å ha et forhold til institusjonen, for å få sommerturnus neste år også.Ut i fra dette oppsøkte jeg avdelingsleder,sa at jeg var tilgjengelig som ringevikar, og fikk beskjed om skrive opp når jeg kan.Jeg ville derimot ikke dette.Jeg er en 6-er elev, og må ha gode karakterer pga studier.Jeg bruker all fritid for å komme meg i mål med skolen.Selvfølgelig vil jeg ha penger,men vil også ha fritid ved siden av skolen da jeg er russ,og ha dager der jeg kan slappe av.Sykehjemmet ringer meg nå hver dag og spør om jeg kan jobbe, og jeg har ikke tid pga prøver, og synes det er dumt å avslå så ofte som jeg må.Jeg vil slutte, men mamma og pappa vil bli skuffet.Hva skal jeg gjøre?

Besvart 03.09.2018 11:02
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at det er vanskelig for deg om du har alle disse bekymringene om at dine foreldre kommer til å bli skuffet om du bestemmer deg for å slutte i deltidsjobben din.

Samtidig ser jeg at du er veldig pliktoppfyllende og ambisiøs, og det er bra. Men det er viktig at det ikke går ut over din trivsel og hverdag, så her gjelder det å finne en balanse. Om du har alt for mye du skal rekke over og har høye krav til deg selv, kan det lett føre til mye stress, og det er vel kanskje det du kjenner på? 

Stress kan også utløses av at en opplever forventninger fra både seg selv og andre, som gjør at en kan få opplevelsen av å ikke strekke til, og det er ikke bra. Da kan det være fornuftig å stoppe litt opp og se på egne prioriteringer og hva en kan gjøre for å lette på presset.

Det kan ofte være lurt å snakke med noen andre når en skal gjøre denne jobben. Andre kan være gode til å se sider av saken som du selv ikke tenker på. De kan ha erfaringer som det kan være nyttig å lytte til og du kan få trøst og oppmuntring.

Men jeg forstår at du tenker at dine foreldres mening om dine prioriteringer er viktige. Samtidig ønsker de fleste foreldre at deres barn skal ha det bra. Men det er ikke sikkert at din foreldre forventer at du skal få toppkarakterer? Kanskje du også kan lette litt på dette presset? Jeg vil anbefale deg å ta en god prat med dine foreldre. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre for at hverdagen din blir overkommelig. 

Jeg vil også anbefale deg å ta en prat med sjefen din på jobben. Bli enig om hvordan du vil ha det, enten det handler om å slutte helt, eller få faste avtalte vakter, for eksempel hver 3. helg, i stede for å være ringevikar.

Ellers kan det være lurt å snakke med noen utenom, som kan hjelpe deg til å sortere litt i tanker og følelser, slik at prioriteringen blir lettere. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med.

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag