Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bli adoptert bort eller bo et annet sted enn der foreldrene mine er

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg ønsker å bli adoptert bort eller bare bo et annen sted enn der foreldrene mine er for jeg gjør aldri noe riktig og får bare kjeft når jeg gjør ting. Selvom jeg gjør ting som andre synes er veldig bra er det aldri bra nokk for foreldrene mine. Jeg er villig til å gi opp alt jeg eier og elsker som min alle vennene mine fra skolen og det jeg driver med på fritiden. Jeg er kanskje bare 13 år men jeg vill ikke komme hjem fra skolen fordi jeg hater å være med foreldrene mine. Jeg klarer ikke snakke med noen voksne om det fordi de sier at jeg har de beste foreldrene men de vill nok ikke at jeg skal bli adoptert. Jeg trenger hjelp med hva jeg skal gjøre men klarer ikke snakke med noen jeg synes dette er veldig tungt og har ikke noen venner å snakke med fordi jeg vill ikke at det skal bli deres problem og jeg tror ikke de vill forstå fordi de har ganske snille foreldre. Håper dere kan hjelpe meg!!??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Det høres ut som at du har det ganske vanskelig nå. Du føler at foreldrene dine aldri synes du er bra nok. Det må være slitsomt for deg! 

Det er ganske mange ungdommer som opplever konflikter med foreldrene i ungdomstiden. Det er nok mange grunner til at det blir sånn, men som regel er det noe med kommunikasjonen som ikke er helt bra. Ofte blir det misforståelser fordi man ikke får til å snakke ordentlig sammen. 

Du er i en alder der det produseres mye hormoner, og en del av disse hormonene påvirker blant annet humør og følelser. Mange ungdommer strever med at humøret endrer seg fort og at følelser kjennes mye sterkere enn de har gjort før. For foreldre kan dette være helt uforståelig og da kan det bli konflikt. 

Har du prøvd å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det hjemme? Det er det aller beste om du og foreldrene dine kunne snakket sammen og se om dere klarer å endre noe på hvordan dere har det. Men slik jeg oppfatter det du skriver er det kanskje ikke så lett for deg å få det til. 

Jeg kan ikke si noe om hvordan foreldrene dine er. Men hvis du mener at de ikke er bra for deg så må du snakke med noen om det. For hvis du trenger hjelp, enten til å få foreldrene dine til å endre seg eller å få bo et annet sted, så må andre voksne hjelpe deg. 

Jeg forstår at det kan være skummelt å snakke med noen ansikt til ansikt om dette. Men du har jo sendt oss dette spørsmålet, så jeg tenker at du kanskje kan klare å snakke med noen likevel! 

Det letteste for deg er å ta kontakt med helsesøster, enten på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster vil lytte til deg og gi deg gode råd. Det er også mulig for helsesøster å snakke med foreldrene dine hvis du vil det. Ofte klarer foreldre å forstå bedre når de får vite fra en annen voksen hvordan ungdommen deres har det. 

Du kan også ringe kors på halsen eller kirkens sos. Her kan du være anonym, men likevel få gode råd av mennesker som vil deg vel. 

Ikke vær redd for å snakke med noen om dette, jeg tror du kan få det mye bedre bare du tør å be om hjelp. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie