Hopp til hovedinnholdet

Er det greit at foreldrene mine ransaker rommet mitt mens jeg er på skolen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Er det greit at foreldrene mine ransaker rommet mitt mens jeg er på skolen, uten å si ifra og fått lov? Flere ganger jeg har måttet gjemt godteriet jeg har igjen fra en lørdag på rommet mitt fordi jeg vil kose meg med resten senere, på et sted som er hemmelig og vanskelig å finne, og de finner det noen dager senere og gir meg husarrest. Ifjor, da jeg var fylt 16, fikk jeg p-piller pga at jeg har veldig uregelmessig mensen og en DEL mensensmerter. De gjemte jeg på rommet mens jeg ventet til jeg fikk mensen, jeg tok det på det beste stedet å gjemme det, og de fant det, ga meg husarrest, tok det ifra meg og straffer meg fortsatt nå for det. Jeg merker flere ganger når jeg kommer hjem at ting er flytta på og endra på rommet. Jeg får ikke låst rommet, fordi de tok nøkkelen fra meg etter at jeg hadde vært «litt for lenge oppe». Jeg er ikke konfertabel med at de går inn på rommet mitt og gjør ting uten å snakke med meg. Hva burde jeg gjøre? Hilsen jente (17)

Besvart 10.09.2018 14:38
 

Svar
Hei!

Det generelle svaret på spørsmålet ditt er nei, det er ikke greit at foreldrene dine går gjennom rommet ditt mens du er på skolen. Barn og ungdommer har rett på et privatliv.

Noen ganger kan en likevel tenke at dette er nødvendig, for eksempel hvis foreldrene er veldig bekymret for barna sine og er redde for at de skjuler noe som er farlig eller ulovlig. Det høres ikke ut til å være tilfelle i din situasjon.

Mitt råd er at du tar en alvorsprat med foreldrene dine om hvordan dette oppleves for deg. Be om at de setter av tid og hører på deg før de svarer. Prøv å ikke kritisere dem, men snakk i jeg-form. Du kan tilby at dere snakker om ting som godteri og p-piller, men si at det da er viktig for deg at din side av saken blir hørt og forstått. Hvis det er vanskelig for deg å snakke med dem om dette, så kan du skrive til dem og be om et svar.

I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

Ta også en titt på artiklene under svaret, så finner du kanskje flere tips og råd.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie