Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å flytte i fosterhjem?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om det går an å flytte til fosterhjem eller noe lignenede, selv om ikke vi er noe innblandet i barneverner fra før av. Mamma lar meg ikke bestemme hvem jeg skal være venner med, selv om de går i klassen min, men fremdeles klager hun på at jeg ikke har venner og sier at jeg ikke kommer til å få meg venner heller. Jeg bor hjemme sammen med mamma og pappa, men jeg trives rett og slett ikke her. Sø er det mulig for meg og ikke bo sammen med dem, og hvordan?

Besvart 20.09.2018 13:33
 

Svar
Hei

Takk for et viktig spørsmål! Jeg forstår at du ikke har det bra hjemme - det du forteller at mamma og pappa sier til deg høres ikke noe greit ut. Du har jo havnet i en umulig situasjon ovenfor dem, dersom de klager på at du ikke har venner samtidig som de ikke lar deg være med de vennene du vil. Det er heller ikke greit at de sier at du ikke kommer til å få deg venner, det er krenkelser av deg som jeg vil tro at får deg til å føle deg lite verdsatt! Sånn bør ikke foreldre snakke til barna sine.

Når man er 14 år gammel er man ganske voksen, og man bør i stor grad få lov til å bestemme selv over sitt sosiale liv og hvem man vil være sammen med. Det skal være gode grunner til at foreldre nekter barna sine å være sammen med vennene sine. Da må det være fordi vennene på en eller annen måte er til skade eller til fare for barna. Kan det være at mamma og pappa tenker noe slikt i ditt tilfelle? Driver vennene dine med ulovlige ting av noe slag? Eller har de vært slemme på noe vis, slik at mamma og pappa tenker du bør beskyttes fra dem? Har mamma og pappa sagt noe om hva det skyldes at de ikke lar deg bestemme hvem du skal være sammen med? Det er viktig at de begrunner reglene sine slik at du forstår hvorfor de gjør som de gjør. Hvis ikke blir i alle fall frustrasjonen din bare større vil jeg tro, og forholdet mellom dere blir bare dårligere. 

Det er helt klart at situasjonen hjemme hos deg ikke er god, ut ifra det du forteller. Men jeg usikker på om det er grunn nok til at du ville bli tatt ut av hjemmet ditt og plassert i fosterhjem. Til det kjenner jeg for lite til detaljene i akkurat din familie. Om du bør flytte i fosterhjem, avhenger av om du utsettes for alvorlig omsorgssvikt. Det kan handle om trusler, psykisk vold, fysisk vold eller at foreldrene dine ikke klarer å gi deg god nok omsorg. Dette er det barnevernstjenesten i din kommune som sammen med deg og din familie kan vurdere. Men barnevernstjenesten kan også gi hjelp til familier, slik at et barn fortsatt kan bo hjemme. Da jobber barnevernet med å veilede foreldrene slik at de kan bli bedre til å ta vare på barna sine og lager regler som er gode for alle.

Jeg anbefaler deg derfor å ta kontakt med din lokale barnevernstjeneste for å få svar på de spørsmålene du har og for å høre om hvilke muligheter du har. Du kan ringe dem bare for å spørre og snakke, det er ikke noe "bindende" i å ta kontakt med dem. De blir glade for at barn som er usikre på hva som egentlig er greit hjemme, tar kontakt. Det er ikke alltid lett å vite. Barnevernet vil kunne gi deg veiledning ut ifra DIN situasjon. Du kan kontakte de på egenhånd, uten å si ifra til foreldrene dine først! 

Jeg håper dette ga noen svar. Les også artiklene jeg har lagt ved under - de handler om det å flytte i fosterhjem. Jeg ønsker deg lykke til. Håper du får det bedre snart! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Kan jeg søke om å få komme i fosterhjem?

Gutt sitter og tenker foran laptop (colourbox.com)

Barnevernstjenesten i kommunen din skal sikre at barn og unge får nødvendig hjelp og omsorg. De kan hjelpe deg å vurdere om fosterhjem er en god løsning for deg og familien din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie