Hopp til hovedinnholdet

Hva kan en stepappa bestemme?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en stepappa og lurer derfor på hva han kan bestemme for meg? Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Du spør om hva din stepappa kan bestemme for deg. Det er ikke noe helt entydig svar på dette men jeg skal forsøke å gi deg en oppsummering av noen av de vanligste reglene.

I utgangspunktet er det dine biologiske foreldre som har rett og plikt til å ta ansvar for og bestemme over deg. Dette kaller man i loven for foreldreansvar. Du kan lese mer om dette i en artikkel vi har laget her på ung som heter "barneloven". Selv om foreldrene dine er skilt, fortsetter de begge å ha foreldreansvar for deg, med mindre noe annet blir bestemt. Hvis en av dem ikke lenger bør ha foreldreansvar skal myndighetene (som regel en domstol) bestemme dette, så det er ikke noe de voksne kan bestemme alene. Altså er det ikke slik at en stepappa får foreldreansvaret selv om han flytter inn til dere eller blir kjæreste med mammaen din. Det er dine biologske foreldre som begge to fortsetter å bestemme over deg og som skal ivareta dine interesser. 
 
Eksempel på avgjørelser som biologiske foreldre som har foreldreansvar skal bestemme er navnevalg, skolevalg, underskrift på pass, helsa di, flytting, samvær og andre viktige avgjørelser som gjelder deg. Dette kan du lese mer om i Barneloven.
 
Jeg går utifra at du bor i perioder sammen med stepappaen din. Stepappa er derfor en person som du er sammen med i dagliglivet. Jeg vet ikke hvordan dere har det sammen, men jeg vil tro at hvis han tidvis bor med dere så er han en person som lager mat til deg, vasker klærne dine, kanskje kjører han deg til fritidsaktivitet, osv. Det er derfor naturlig at han også kan si noe om hva som er greit og ikke i en hverdagssituasjon. Jeg tror det er viktig at du snakker med moren din om dette og avklarer sammen med henne og eventuelt din stepappa hva som er rimelig at han kan ha en mening om når det gjelder deg. Det viktigste er jo at alle kan fungere sammen på en god måte.
 
Hvis dere synes det er vanskelig å snakke sammen om dette, kan du foreslå for moren din at hun bestiller en time på et familievernkontor til dere alle tre. Der kan dere få god hjelp til å snakke sammen på en god måte. De som jobber der kan masse om dette temaet. Det er et gratis tilbud og det finnes i hele Norge. Hvis du ikke vil gå dit og snakke kan du også ringe dem selv som ungdom, uten å si noe til de voksne først. Du finner kontaktinfo i en artikkel under svaret mitt her. 
 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie