Hopp til hovedinnholdet

Vanskelig å snakke med venner om at familien har dårlig råd

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei mamma er syk og kan ikke spise så mye og blir fort sliten og sånt, hun har vært syk i over 2 år og pappa har ikke noen bra jobb og vi blir nødt til å selge bilen og det er dumt fordi jeg bor LANGT unna vennene mine og det går ingen bybane/buss jeg kan ta. Jeg har ikke sagt dette til noen fordi jeg er redd de vil dømme meg for at vi har dorlig råd. Hver gang noen spør om vi skal komme hjem til hverandre har jeg sagt nei og at jeg ikke kan. Vi skal flytte snart så jeg trenger kanskje ikke å si det? Hva synes du er lurt? Hilsen usikker jente.

Besvart 20.09.2018 14:11
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så leit å høre at mammaen din er syk og at dere har dårlig råd. Jeg skjønner at det er mange ting som gjør det vanskelig for deg og familien din nå. Og det som er ekstra leit, er at du blir avskåret fra vennene dine i en tid hvor du egentlig hadde trengt dem ekstra mye. Det er godt å få støtte fra venner når familiesituasjonen er vanskelig.

Du spør om jeg syns du bør fortelle vennen dine om den vanskelige familiesituasjonen du har. Mitt svar på det er JA - så lenge du stoler på dem og du vet at de er gode venner! Å ha det vanskelig i familien er normalt - å ha dårlig råd er normalt. Flere enn du tror opplever lignende ting som deg! Derfor er det alltid lurt å være ærlig og åpen om vanskelighetene man opplever i livet sitt. Alle mennesker har ting de strever med. Det er forskjellig fra den ene familien til den andre familien hva som kan være problemer. Men det som er sikkert er at alle har noe de strever med. Ingen er perfekte! Og ved å tørre å snakke om det kan man komme nærmere hverandre. Man blir faktisk bedre venner av å vise frem også de vanskelige sidene i livet sitt. Man kan få mer støtte. Man får et ærlig inntrykk av hverandre, man blir bedre kjent med hverandre på ekte. Og man skjønner at det er helt normalt å ha tøffe perioder i livet, og det kan være godt å kjenne på, da føler man seg ikke så alene. Og man føler ikke at det er det som betyr noe for om man er en god venn eller ikke. Med andre ord - det er masse fordeler ved å fortelle vennene din om det vanskelige du står i nå.

Gode venner dømmer ikke, de støtter og trøster og finner løsninger! Vennene dine trenger å forstå at når du sier nei til å komme hjem til dem eller de kommer til deg, så er det ikke fordi du ikke vil men fordi du ikke får det til av praktiske grunner. Dette kan de ikke vite hvis ikke du sier det. Hvis du forteller kan de få høre at det ikke handler om at du ikke vil være sammen med dem men at det handler om at dere har dårlig råd og at mamma er syk. Kanskje vil de bistå deg i å finne gode løsninger så dere kan være sammen likevel. Kanskje har noen av deres foreldre mulighet til å kjøre eller hente litt ekstra, slik at du også kan være med. Kanskje skal du tørre å invitere dem hjem til deg selv om ikke alt er helt på stell hjemme og mamma er sliten. Jeg tipper det kommer til å gå helt bra. 

Jeg heier på å tørre å vise frem også det som er vanskelig i livet. Venner liker hverandre ikke på grunn av penger eller vellykkethet. De liker hverandre for den personen man er. Er du ikke enig?

Håper dette ga noen innspill til deg. Ønsker deg alt godt, og god bedring til moren din <3

Les også artiklene jeg har lagt ved under. De gir flere tips og råd.

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Når foreldrene har dårlig råd

Tom lommebok (colourbox.com)

Mistenker du eller vet du at foreldrene dine sliter økonomisk? Da er du ikke alene. Her har vi samlet noen spørsmål og svar om tips til hva du kan gjøre hvis foreldrene dine har dårlig råd.

Av Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie