Hopp til hovedinnholdet

Hei jeg er en gutt på 17 år. Foreldrene mine er sykt strenge.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 17 år. Foreldrene mine er sykt strenge. De lar meg ikke kjøre lettsykkel ute etter 2130 og får ikke lov til å overnatte hos kjæresten min i ukedagene. Jeg får ikke noe ord i diskusjonen om reglene. De forventer at jeg bare er stille og følger dem.

Besvart 23.09.2018 23:04
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Så lenge du er under 18 er det dine foreldre som er ansvarlige for deg. Dette innbærer at de i stor grad kan ta avgjørelser på vegne av deg. Dette er hjemlet i barneloven. Det står imidlertid også at etterhvert som barn og unge stadig mer selvbestemmelse. Dette betyr at fram mot du er 18 skal du trene mer og mer på å være selvstendig.

Har du prøvd å snakke med foreldrene dine om hvordan reglene skal være? Det beste er om der kan bli enige om hvilke regler skal gjelde så lenge du bor hjemme. Det er viktig at du har litt erfaring i å bestemme selv før du faktisk må gjøre det.

Er det noen som kan hjelpe deg snakke med foreldrene dine? Legger ved noen artikler som vi håper kan hjelpe deg snakke med foreldrene dine. og hvilke rettigheter du har.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når er det OK å overnatte hos kjæresten?

To tannbørstrer og tannkrem (colourbox.com)

Mange ønsker å sove over hos kjæresten sin. Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie