Hopp til hovedinnholdet

Jeg trener og har så travle dager at jeg føler meg deprimert.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 og er idrettsutøver stort sett hele uken utenfor skoletiden unntatt en dag i uka, men da hjelper jeg ofte til på jobben til muttern. Jeg har ikke vært ute med venner på lenge(1år) pga jeg har det travelt.. da jeg kommer hjem blir mamma sur fordi hun sier at jeg ikke gjør noe i huset. Men jeg føler hun aldri setter pris på noe jeg gjør. Og jeg blir litt lei meg for mamma har aldri sett meg trene noengang eller blitt med på stevner så jeg har reist alene i landet med treneren og laget. Jeg griner hver eneste dag. Vet ikke hvorfor, men det er alltid noe som er fælt og jeg mister lysten til å trene for jeg må være hjemme og gjøre husarbeid. I tillegg til det vil mamma at jeg skal jobbe da jeg har fri fra skole og trening. Men jeg er utslitt. Det å trene 17 timer i uken er egentlig ganske tøft syntes jeg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Men er lei av å være deppa. Skal jeg si noe til mamma? Skal jeg slutte på treninga? Hva burde jeg prioritere? Depresjon?

Besvart 25.09.2018 10:35
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Denne situasjonen forstår jeg godt er slitsom for deg.

Å trene 17 timer i uka, høres i seg selv mye ut. Så har du vel lekser, du hjelper din mor på hennes jobb, og hun forventer at du skal hjelpe til med husarbeid. Alt dette i tillegg til skolen.

Hver for seg tenker jeg at alle dine gjøremål er nyttig og lærerik. Problemet ser ut til å være at det blir for mye for deg. Alle trenger vi å slappe helt av, og gjøre ingenting - og du er bare 13 år. Du griner hver dag, noe som kan tyde på at du er svært sliten, og kanskje også deprimert.

Du spør om hva du skal prioritere... Skole og lekser kan ikke velges bort. Men du kan spørre deg selv om hvor viktig idrett og trening er for deg. Gir det deg energi, eller blir du sliten bare ved tanken?

Uansett bør du nok få snakket med din mor, og fortelle henne hvordan du har det. Hvordan tror du en samtale med henne, om dette, kunne bli? Det er et poeng at du tar dette opp når det er grei stemning. Du begynner med å si at du trenger å snakke, og får til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. Når dere så skal begynne samtalen, kan du starte med å fortelle hva du føler rundt disse tingene, og hva det gjør med deg, at du er sliten, og både blir trist og lei deg fordi det er så mye hele tiden.
Forhåpentligvis vil du møte forståelse, og det kan bli starten på en forbedring av situasjonen.

Du kan også alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon, slik at ting kan bedre seg. Helsesøster vil også kunne hjelpe deg med å få din mor til å forstå hvordan du opplever dagene dine. Jeg tenker at det er viktig for deg å møte forståelse fra din mor.

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie