Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg hjelpe søsteren min til å bli mer selvstendig?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en søster. Hun er snill og alt men jeg føler hun ikke er selvstendig. Hun beundrer meg sikkert fordi jeg er 4 år eldre enn henne men hun gjør d så mye at jeg syns det er flaut og jeg er bekymret for henne. Vet ikke hva jeg kan si til henne for at hun skal slutte å gjøre alt likt som meg og mene det samme som meg i alt. Da hun var liten gråt hun veldig hver dag når jeg skulle på skolen. Hun mener aldri jeg gjør noe feil, og det vet jo jeg at jeg gjør. Vi har aldri kranglet for hun er aldri uenig med meg. Hun har egne interesser i å gå på ballett men ellers velger hun samme hår og samme bøker som jeg leste, samme valgfag på skolen og mye annet..Nå når jeg sa jeg vil bli fotograf vil hun også det. Jeg har prøvd å snakke med henne om det men det går ikke. hva må jeg gjøre for å hjelpe henne til å bli selvstendig?

Besvart 26.09.2018 10:43
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

Det er flott at du ønsker å ha en positiv påvirkning på søsteren din! Først og fremst kan det være fint å huske på at det er helt normalt å se opp til søsknene sine. Du er jo flere år eldre enn henne og hun er nok vant til at du tar ansvar og "passer" litt ekstra på henne. Det er ikke uvanlig at småsøsken er mindre selvstendige enn deres eldre søsken - i hvert fall under oppveksten:)

Det er fint at du har snakket med henne om hva du tenker. Selv om hun ser opp til deg, er det viktig at hun tar sine egne valg. Det er lett å angre dersom hun bare gjør det samme som deg. 

I og med at du allerede har snakke med søsteren din, kan det være lurt å forklare situasjonen for foreldrene deres. Spør dem om hva de tenker angående søsteren din. Det er jo ikke sikkert at de bekymrer seg på samme måte som deg, og det kan være betryggende å høre. Søsteren din er tross alt bare 15 år og har flere år på å bli mer selvstendig:) Det er mange 15-åringer som ikke er spesielt selvstendige. Dette er normalt:) Hele ungdomstiden handler jo om å utvikle seg. Hun har ennå tid.

Men som sagt; snakk med foreldrene dine og hør om de har noen ideer. Kanskje det vil ha større påvirkning om de snakker med henne?:) Men ikke ta sorgene på forskudd. Selv om søsteren din vil alle de samme tingene som deg akkurat nå, kan dette fort endre seg.

Les gjerne gjennom artiklene under!

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie