Hopp til hovedinnholdet

Har bare lyst til å være hos pappa hele tiden. Har jeg rett til å bli hørt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldra mine skilte seg da jeg gikk i 3. Klasse. Både mamma og pappa hadde ikke fått seg kjæreste til jeg gikk i 5. Klasse. Jeg synes det var like greit å være hos dem annenhver uke. Men julen i 5. Klasse forandra alt seg. Jeg hadde 2 brødre og jeg var den eneste jenta til pappa. Vi var veldig Close. Men i jula fikk pappa seg en kjæreste. Hu hadde en unge på 2 år. Så flytter hu inn. Da hadde jeg altså 3 brødre. Men da kom depresjonen. Det var akkurat som om pappa ikke brydde seg om meg og mamma trodde ikke på at jeg hadde depresjon da jeg sa d til henne. Helt til en dag hu fant med inne på badet med en kniv i hånda og kutta meg selv. Hadde kutta mange ganger før. De endret derfor til at vi var 10 dager hos mamma, og 4 hos pappa. Nå er jeg 12 og blir 13 i januar. Pappa har forandra seg og stemora mi er gravid med enda en gutt. Har bare lyst til å være hos pappa hele tiden. Har sagt ifra til mamma men hu nekter. Har jeg rett til å bli hørt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres ikke så greit ut. Du forteller at forholdet ditt til pappa forandret seg da han fikk kjæreste. Dette førte til at du ble deprimert, og du begynte å skade deg selv. Du begynte å være mer hos mamma. Nå høres det ut som om du tenker at pappa har forandret seg, og du vil gjerne være mest hos ham.

Du spør om du har rett til å bli hørt i denne saken. Svaret på det er JA. Barneloven sier at det skal tillegges stor vekt hva barn som har fylt 12 år mener om sin egen livssituasjon. Dette kan du lese mer om under svaret. Samtidig er det de voksne som bestemmer til slutt fordi de har ansvaret for deg.

Mitt råd er at du ber foreldrene dine bestille time på nærmeste familievernkontor for å få hjelp. Der har du mulighet til å få din egen time for å bli hørt. Foreldrene dine kan få hjelp til å bli enige.

Hvis ikke foreldrene dine vil gå på familievernkontoret, så synes jeg det er viktig at du finner en annen voksen som du har tillit til og som du kan snakke med. Det kan for eksempel være helsesøster på skolen eller en slektning som du er glad i?

Det er viktig at du får hjelp til å finne en samværsordning som du kan trives med i hverdagen. Det er også viktig at du får hjelp til å finne andre løsninger enn å kutte deg når livet blir vanskelig. Kanskje hadde det også vært godt å få hjelp til å snakke med pappa om forholdet deres?

Under svaret har jeg lagt med flere viktige artikler som jeg håper du vil lese. Her kan du finne flere tips og råd.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie