Hopp til hovedinnholdet

Pappa blir sur uten grunn og lar meg nesten aldri gå ut

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei pappa blir sur uten grunn å bare kjefter på meg., og mamma bryr seg ikke engang. Jeg prøver å få nye venner men det går ikke. Jeg hater faren min og han la meg nesten aldri gå ut. Han sier at jeg bare må være folk som han skjønner men han skjønner bare naboen mine som er 07,08 og jeg er 05. Jeg får ikke lov til å gå ut ellers så tar han bare telefonen min. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Dette høres ikke noe greit ut for deg. Du synes pappa blir sur uten grunn, han lar deg ikke gå ut og han kjefter på deg. Dessuten synes han at du skal være sammen med de som er 2-3 år yngre enn deg. Og du får ingen støtte av mamma.

Hvis det er slik at du blir utsatt for ting hjemme som ikke er greit bør du ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Hvis du er i tvil om hva som er greit eller ikke greit hjemme kan du ringe alarmtelefonen. Her vil du få gode råd om hve du bør gjøre.

Det er mange ungdommer som opplever at de krangler mye med foreldrene sine. Ungdommene opplever at foreldrene ikke forstår og foreldrene opplever ofte at ungdommene overreagerer. Det handler mye om kommunikasjon og hvordan ungdom og foreldre greier å snakke med hverandre. 

Jeg synes du skal prøve og snakke skikkelig med pappa. Sett dere ned og snakk om det som er vanskelig. Du kan for eksempel skrive ned det du synes er dumt eller er uenig i på forhånd slik at det er lettere å få sagt det. Vær tydelig på hva du vil. Men lytt også til hva pappa sier. Spør gjerne om en forklaring på hvorfor han vil at du skal være sammen med yngre og hvorfor du ikke får gå ut. 

Det kan være vanskelig å få sagt dette til pappa. Hvert fall hvis dere ikke snakker så godt sammen fra før. Kanskje kan det være fint for deg å få litt hjelp fra en annen voksen. Du kan for eksempel gå til helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster kan lytte til deg og gi deg gode råd. Helsesøster kan også ta kontakt med pappa og snakke med han om hvordan du har det hjemme. 

Du kan også ta kontakt med familievernkontoret der du bor. De som jobber her er veldig gode på å hjelpe familier som har mye konflikter. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie