Hopp til hovedinnholdet

Foreldre som ikke forstår, føler at ingen bryr seg.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 år, og jeg bor naturligvis hjemme. Jeg bor med foreldrene mine og søsteren min som er 18 år. Hun bor enda hjemme, og har egentlig ikke et liv. Problemet er at mora mi sier alltid at jeg er familiens eneste håp, fordi jeg er egentlig smartare enn de til sammen, MEN jeg får aldri sagt noe. Alle overser meg. Ingen bryr seg. Jeg er mye på rommet mitt, jeg er mye på internettet. Jeg lærer mye, jeg donerer penger, jeg er med i debatter, jeg engasjerer meg i politikk og jeg er administrator i en ateist gruppe med engelsk som hovudmål. Foreldrene mine forstår seg ikke på internettet. De tror jeg driver med online casioner og at jeg snakker med pedofile. Der er svært irriterende, de tar aldri det jeg gjør på alvor bare fordi de ikke forstår. Mamma har et sinneproblem, pappa også. Jeg har prøvd å vise dem alle fagartiklene, kåseriene, debattene osv. jeg har skrevet men de skjønner ikke. De vil ikke skjønne. Dette er ting jeg er veldig opptatt av. Men ingen bryr seg.

Besvart 01.10.2018 22:22
 

Svar
Hei jente 15 år
 
Takk for at du skriver til oss:-)
 
Du skriver at du har foreldre som ikke forstår deg. Kanskje er dere også litt forskjellige? Du skriver at du føler at ingen bryr seg. Det er leit. Kan du fortelle foreldrene dine dette? Kan du spørre om de har tid til å snakke med deg, og fortelle? 
  
Du har gått inn i en spennende verden med debatter og politikk, det høres fint og spennende ut. Hvis du ønsker at foreldrene dine skal forstå dette må du kanskje vise og forklare dem flere ganger. Hvordan var de som ungdommer, hva er de opptatt av? Har dere noen felles interesser? 
 
 
Du skriver litt forskjellige ting til oss. Du skriver også at foreldrene dine har sinneproblemer. Hvor sinte er de? Krangler de? Er det noen som kaster ting eller slår? Hvis det er sånn at du blir redd eller at det er ubehagelig kan du alltid ringe alarmtelefonen for barn og unge (jeg legger ved en artikkel). De er vant til å snakke med ungdommer, og det er mange som ringer dit fordi foreldrene er sinte. Det finnes kurs for foreldre med sinneproblemer. 
 
Det er leit at du føler at ingen bryr seg. Jeg heier på deg litt herfra, selv om det kanskje ikke hjelper<3
 
P.S Det er ganske vanlig å synes at foreldre er irriterende. Spesielt når man er ungdom. Da skal man bli mer og mer selvstendig, og veien dit kan være full av krangel og irritasjon. 
Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie