Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er strenge og blir voldelige hvis jeg ikke gjør som de sier

Jente 14 år
 

Spørsmål

Familien min er ikke akkurat som andres, foreldrene mine er muslimer og forventer at jeg skal gjøre som de sier, og dette fører til at jeg blir trist å lei av livet mitt. Når jeg var liten så var de fortsatt strenge men ikke så mye som nå. Og jeg har ikke sagt dette til noen men jeg ble også voldtat av min eldste bror når jeg var 6 år. Jeg har prøvd å tenke som mye om hjemme situasjonen min, fordi jeg vet det er folk som har det verre enn meg. Foreldrene mine kan være voldelige hvis jeg ikke gjør som de sier. Jeg pleide å gråte meg selv til søvne vær eneste natt, men nå klarer jeg ikke å gråte en gang. Jeg er hele tiden på rommet mitt til søstrene mine kommer på besøk. Den eneste som jeg pleier å snakke med om dette er min nest eldste søster.

Besvart 03.10.2018 09:33
 

Svar
Hei Jente, 14 år

Takk for at du tar kontakt med oss i ung.no.
Det du forteller er veldig alvorlig. Ingen ungdommer skal ha det slik som du beskriver. 

Det er mange som opplever at foreldrene blir strengere når barna kommer i tenårene fordi foreldrene da blir redde for at barna skal få kjæreste, eller gjøre noe som kan krenke familiens ære. Foreldre har rett til å bestemme mye i livet til barna, men de skal også lytte til barna sine og det skal være lov å være uenig uten å bli utsatt for vold. I Norge er det straffbart å slå barn. Hvis foreldrene dine er voldelige hvis du ikke gjør som de sier, så er det ikke lov.

Du skriver også at du ble voldtatt som liten av din bror, og at du ikke har fortalt dette til noen. Å bære på en så stor, grusom hemmelighet helt alene er veldig vanskelig. Det er derfor viktig at du snakker med noen om dette. Kanskje kan du snakke med helsesøster på skolen din? 

Ut fra det du skriver så kan det virke som at du har prøvd å være sterk veldig lenge og tåle veldig mye, men at du nå ikke orker mer og trenger hjelp. For å få den hjelpen du trenger så må du snakke med noen du stoler på og være ærlig om hvordan du har det.  Det kan være helsesøster eller rådgiver på skolen din. Barneverntjenesten har ansvar for at alle barn har det bra. Du kan også ringe barneverntjenesten der du bor, og avtale et møte med dem.

Jeg ønske deg masse lykke til! Husk at du må fortelle dette til noen for at du skal få det bedre. 

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie