Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor straffer foreldrene mine ved å ta bort penger?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

foreldrene mine tar bort 5 kr hver ganger jakken ikke er hengt opp HVORFOR DET!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Slik jeg forstår det du skriver tar foreldrene dine vekk penger fra ukelønnen din hver gang du glemmer å henge opp jakken. Altså de tar vekk en gode for å oppdra deg. Dette forstår jeg godt at du blir frustrert av. Du spør hvorfor foreldrene dine gjør dette. Jeg tipper at de bare vil deg vel når de tar penger fra deg. De forsøker trolig å oppdra deg, eller veilede deg slik at du en dag skal klare deg alene og ta ansvar for f.eks klærne dine. De gjør det nok i beste mening. Det kan også hende at de ønsker å ha det ryddig i gangen for sin egen del og at de vil at du skal bidra til dette.

Kanskje har foreldrene dine forsøkt strategier som de syns ikke virket først? For eksempel har de kanskje spurt deg mange ganger om du kan henge opp jakken din uten at du har gjort det av deg selv, kanskje har de mast mye? Men så har de kanskje sett at det ikke har nådd igjennom og at du stadig glemmer det likevel? Og når noe ikke virker godt nok, er straff (å ta vekk pengene) en svært effektiv måte å få folk til å gjøre som man vil. Så dette er trolig et forsøk fra foreldrene dine å få deg til å gjøre det de vil.

Men ingen liker å få straff! Og det er sjelden at straff og trusler om å ta vekk en gode (ukepenger) er hjelpsomme. I alle fall hvis foreldrenes mål er at ungdommen skal forstå og gjøre varige endringer de selv kan stå for - for eksempel å bli ryddig ved å ha styr på klærne sine. Å gjøre noe fordi man unngår en straff (å få mindre ukepenger), gir sjelden varige adferdsendringer. Mennesker reagerer bedre på positive oppfordringer og positive tilbakemeldinger. Det kan også bli frustrerende når straffen ikke egentlig har sammenheng med det du gjør som i dine foreldres øyne er feil. En riktigere konsekvens i dette tilfellet ville for eksempel være at de bare lar jakken din bli krøllete, møkkete eller kanskje til og med bli borte fordi den ikke henges der den skal. Du ville trolig bli mer motivert til å henge den opp av en slik årsak enn av at de tar fra deg penger?

Dette kan du snakke med dem om. Vær ærlig på at du stadig glemmer jakken din og vær positiv til at du skal forsøke å bli flinkere til å huske på det av deg selv. Men si at du blir frustrert av å få straff når du glemmer det, og at dette gjør deg mer lei deg og sint enn motivert til å henge opp jakken. Kan du spørre dem om dere kan finne andre metoder for å få deg til å huske dette? Har du ideer selv til hva som kunne motivere deg? Jeg håper de vil lytte til det du har å si.

Og jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Les også artiklene jeg har lagt ved under. De gir mer informasjon om hvordan man kan snakke med foreldre som ikke alltid forstår. Lykke til videre!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie