Hopp til hovedinnholdet

Er 18 år men foreldrene mine fortsetter å bestemme over meg

Jente 18 år
 

Spørsmål

Foreldrene mine godtar ikke at jeg kan ta egne beslutninger og bestemme selv over livet mitt når jeg fyller 18. Å bli myndig betyr ingenting for dem, fordi de har egne verdier og normer som gjelder. De vil ikke noe slemt, men det er fortsatt irriterende at de tenker på denne måten og sier at jeg ikke får lov til å velge selv. Hva kan jeg gjøre i en slik situasjon?

Besvart 23.10.2018 09:55
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du har behov for å ta egne beslutninger og bestemme mer selv nå som du er 18 år. Det kan være frustrerende når ens egne tanker og holdninger er helt på kollisjonskurs med foreldrenes.

Mange ungdommer som er 18 år bor fortsatt hjemme, slik jeg regner med at også du gjør? Og selv om man da etter loven er myndig og kan bestemme over seg selv, må man finne seg i å følge de regler som er i huset, og som familien har satt, så lenge man velger å bo hjemme. Det er rett og rimelig tenker jeg, og foreldre/ungdommer må snakke sammen om hvordan de vil ha det og hvilke regler som skal gjelde så lenge de bor under samme tak. Men jeg får forståelse av at det som skjer hjemme hos deg ikke er greit og at foreldrene dine, slik du opplever det, utøver for mye kontroll over deg og dine meninger som handler om mer enn bare husregler. 

Har du snakket med dem om hvordan du opplever forholdet mellom dere nå? Inviter foreldrene dine til en prat som gjerne finner sted når det er "fredstid" og det i utgangspunktet ikke er dårlig stemning. Si til dem at du vil prate med dem om noe som betyr mye for deg - kanskje det får dem til å "tune seg inn" litt ekstra før praten.

Du må forklare for dem på hvilken måte du føler deg bestemt over. Kom med konkrete eksempler på når du føler deg kontrollert, og når du opplever at du ikke får velge selv. Si hva det gjør med deg og med følelsene dine. Kanskje føler du at de ikke har tillit til deg? Føler du deg nedverdiget? Lite selvstendig? Føler du at de ikke har troen på deg og at du klarer deg selv? Hva har du egentlig behov for isteden? Forsøk å si noe om hvordan du skulle ønske det var. Det er lurt å ha fokus på løsninger! Jo mer foreldrene dine forstår av hvordan du tenker, jo større sjanse for at de vil komme deg i møte og la deg få bestemme mer selv. For eksempel kan du si noe slik som: 

"Mamma og pappa, jeg vet at dere bare mener godt når dere tar avgjørelser på vegne av meg. Men jeg kjenner at jeg trenger å føle meg mer selvstendig og mer voksen. Dere trenger ikke bekymre dere for meg, jeg klarer meg bra. Jeg trenger å kjenne at jeg mestrer livet mitt selv. Jeg vil at dere skal la meg bestemme mer selv over livet mitt"

Du trenger selvsagt ikke bruke mine ord, du må finne dine egne! Men jeg håper du forstår poenget mitt. Fortell dem hvordan dette oppleves for deg. Forsøk å ikke kritisere dem. Da går de antageligvis bare i forsvar, og lytter dårligere til det du har å si. Du kan også forsøke å snu på det og spørre dem hva som gjør at de føler de må ta avgjørelser på vegne av deg fortsatt. Er det noe de er bekymra for skal skje med deg? Hvis du får vite mer om hvorfor de gjør som de gjør er det lettere for deg å berolige dem eller gjøre noe med det. Tenk etter om det er noe DU kan si eller fortelle for å gjøre foreldrene dine mindre bekymra!

Hvis du ikke får til å prate med foreldrene dine slik du ønsker, er det andre du kan snakke med og få hjelp av selv om du er over 18 år. For eksempel kan du ta kontakt med helsestasjon for ungdom i kommunen/bydelen der du bor. De gir hjelp til ungdommer opp til 20 år, og det er gratis å gå dit. De som jobber der (helsesøster, psykolog, lege) er vant til å snakke med ungdommer om familieproblemer. De kan gi deg råd om hvordan du kan snakke med foreldrene dine. De kan eventuelt også invitere til en felles samtale der de hjelper til så dere får snakket godt sammen, hvis du kunne tenke deg det. Selv om du kanskje flytter ut etterhvert (for husk at det faktisk også er en mulighet å flytte ut!!) er det lurt å fortsette å jobbe med forholdet til familien din. De vil alltid være i livet ditt og det er verdt en investering i å forsøke å ta tak i det som er vanskelig mellom dere. 

Jeg håper dette var til nytte for deg. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie