Hopp til hovedinnholdet

Jeg får alltid vondt i meg når jeg bruker penger!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Er det bra for barn å være en del av familiens Økonomi (Lønn, lån, sier de er blakk, regninger osv.)? Moren og faren min forteller alt dette foran meg, og jeg føler at jeg ødelegger for dem ved å bruke pengene de tjener. Jeg får alltid vondt i meg når jeg bruker penger, fordi jeg vet jeg ikke kommer til å få mer. Jeg føler at de alltid sier de er blakk og det gjør meg deppa. Jeg ønsker meg veldig å begynne på trenisgssenter (4000kr året), men får ikke lov. Lillesøstren min derimot får gå på dansing (over 6000kr året). Det er en stor forskjell! Så, er det bra for meg å være en del av økonomien? (Ps. Jeg ønsker veldig sterkt å ikke være det!)

Besvart 05.11.2018 11:22
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt!
 
Jeg kan forstå at det er frustrerende å få høre detaljer om økonomien til foreldrene dine- og at du mange ganger kan få dårlig samvittighet for pengebruk når de forteller deg at de er blakke.
 
Ut fra innlegget ditt er det imidlertid litt uklart for meg om foreldrene dine ofte deler sine bekymringer i forhold til familieøkonomien, eller om de forklarer deg økonomi gjennom sine inntekter og utgifter slik at du kan få en bedre forståelse for hvorfor du får akkurat de pengene du spør om.
Det kan nemlig være mye å lære i forhold til hvordan å spare eller bruke penger om man tidlig lærer om familiens økonomi- som kan komme deg til nytte i mange situasjoner.
 
Er det slik at de ofte deler økonomiske bekymringer uten at du har spurt om penger- kan du be dem om å la være. Du kan fortelle at du strever med dårlig samvittighet og blir lei deg av det. Det er også helt greit å si de ikke trenger å forklare så mye i detaljer om du får avslag på noe som koster penger.
 
 
Jeg tenker at du også bør få en forklaring på hvorfor ikke du kan få dekket en aktivitet når søsteren din får det. Det er mulig foreldrene dine har en mening om hvilke typer aktiviteter de vil bruke penger på og hvilke de ikke vil betale. Det er isåfall viktig at foreldrene formidler det til deg slik at du forstår hvorfor det er slik.
 
Jeg legger ved en lenke som kan være aktuell å lese
 
 
Jeg håper svaret mitt kan komme til nytte!
 
Med vennlig hilsen familieterapeuten i samarbeid med ung.no


 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene har dårlig råd

Tom lommebok (colourbox.com)

Mistenker du eller vet du at foreldrene dine sliter økonomisk? Da er du ikke alene. Her har vi samlet noen spørsmål og svar om tips til hva du kan gjøre hvis foreldrene dine har dårlig råd.

Av Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie