Hopp til hovedinnholdet

Når mor ikke klarer seg selv. Noen som kan hjelpe?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Min mor har vært sykisk syk helt siden søsteren min ble født (12-år.) Det har blitt verre med årene. Det begynte med angst og depresjoner, hun begynte på medisiner, fler og fler medisiner. etterhvert fikk hun dårlig selv hygiene, greide ikke rydde hjemme og nå klarer hun ikke gå ut av leiligheten sin lenger. Hun har også ME og fibromyalgi. De siste månedene har Hun begynt å vise tegn til at hun er paranoid. Hun sender meg meldinger om at hun tror noen har hacka telefon hennes og overvåker henne. Hun har vært på butikken selv 1 gang på ett år, bestefaren min handler vanligvis for henne. Jeg har flyttet ut og søsteren min er kun på dags besøk en sjelden gang. Så vi har ikke noe fare sånn sett. Det jeg er bekymret for er hvor lite hjelp moren min får. Hun har vært innlagt på rus og døgn avdeling før men det vart bare verre fordi hun ble så ensom når hun kom hjem igjen. Har hun ikke krav på noe hjelp? Noen som kan komme å hjelpe henne av og til? Tilsyn? Oppfølging? Hvem skal jeg kontakte?

Besvart 08.11.2018 14:14
 

Svar
Hei jente 17 år!

Takk for at du skriver til ung.no! Jeg skjønner at du er bekymret for situasjonen hos din mor og for helsen hennes. Det er godt hun har deg som vil prøve å skaffe hjelp til henne.

Det er flere muligheter: Du kan kontakte fastlegen hennes og beskrive det du vet om forholdene hjemme. Da kan hun få tilbud om hjemmesykepleie og hjemmehjelp. Et annet tips er å kontakte dagsenter for psykisk helse i kommunen. Vil hun ha nytte av å treffe andre utenfor hjemmet, tror du?

I Røde Kors og i andre organisasjoner er det ofte organisert besøkstjeneste. Din bestefar vet kanskje om det finnes "pasientvenner" i nabolaget.

Når hun ikke klarer seg selv og hennes fungering går ut over hygiene og helse, mener jeg hun har rett på hjelp og oppfølging.

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie