Hopp til hovedinnholdet

Hvordan snakke med mamma og pappa?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter litt med å klare å åpne meg for mamma og pappa. Jeg vil være ærlige med dem og klare ha normale samtaler med dem men det er ikke alltid jeg får det til. Isteden for å snakke med dem så kan jeg bli sur og irritert. Mamma kan spør meg om hva vi har gjort på skolen og jeg kan bli sur av det spørsmålet. Jeg skjønner ikke hvorfor, altså jeg har sagt i fra om at etter en lang dag så gidder jeg ikke slike spørsmål for jeg syntes ikke det er viktige spørsmål. Men jeg skjønner også hvorfor mamma spør og prøver å vise at hun bryr seg. Jeg sliter også med å være ærlig for jeg har begynt å drikke, men gjør det i skul for mamma har sagt ifra om at hun ikke syntes det er greit. Jeg forstår dette men alle vennene mine gjør det og det er en morsom ting å gjøre sammen. Jeg vil gjerne fortelle det til mamma og pappa at jeg skal drikke men jeg tørr ikke for jeg er så redd for hva hun skal tro om meg og hvordan hun skal reagere. Jeg får dårlig samvittighet etter kranglene våre.

Besvart 08.11.2018 14:37
 

Svar
Hei

Å snakke sammen og å være åpen kan være utfordrende i en familie. For mange er det vanskeligst å snakke med de nærmeste. Noe av årsaken kan være at man er trygg på foreldre og familie, så trygg at man kan vise alle følelser. Dette gjør at det kanskje er rom for å bli sur/ irritert. Noen ganger behøver ikke det å være alt for negativt. 

Samtidig skjønner jeg at du ønsker å gjøre noe med det. Husk at det ikke kun er ditt ansvar at samtalen skal bli bra. Videre, tror jeg at det kan være litt lurt å tenke over hva det er som gjør deg irritert. Hvis det er at du føler at moren og faren din er for nysgjerrige, kan du kanskje forberede deg på å si det på en hyggelig måte. Tenk over hva du ønsker å si, og velg et tidspunkt som gjør at det ikke blir dårlig stemning. Etter jobb og skole er det ofte større risiko for at det ender i en mindre hyggelig samtale, så ta det heller en gang dere alle er i relativt godt humør.

Husk også at du er i en alder der det er naturlig å være litt uenig med foreldre. I ungdomstiden merker man kanskje at man er litt forskjellig fra foreldrene, og dette kan resultere i at man ønsker å skille seg litt fra dem. Ofte ender det i frustrasjon, men det er som sagt måter for å unngå/ minske dette. 

Artiklene under gir mer informasjon, les gjerne disse :)

Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser