Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om jeg er uten foreldre i Norge?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei! pappa tenker å flytte ut av Norge. Å mamma er i utlandet. Pappa tenker å bare stikke. Lurer på hva skjer vis jeg endre opp alene i Norge ut foreldre? vidregårdskole elev:(

Besvart 20.11.2018 14:06
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du er i en vanskelig situasjon. Dersom faren din flytter ut av landet, fra deg, mot din vilje og du ikke har andre voksne i familien din (eller andre trygge voksne som du kjenner) som du har avtalt å bo hos, bryter rett og slett faren din loven. 

barneloven står det nemlig at alle barn har rett på omsorg (både praktisk, økonomisk og emosjonelt) frem til de er 18 år. Foreldrene dine har plikt til å forsørge deg, eller se til at du blir forsørget på en forsvarlig måte.

Dersom faren din bare drar til utlandet og du blir værende alene må du kontakte barnevernet. De som jobber i barnevernet har ansvar for at barn får de rettighetene de har krav på. Barnevernet hjelper barn som ikke får den omsorgen de trenger. Barenvernet vil hjelpe deg å få et trygt sted å bo og de vil nok trolig forsøke å komme i dialog med foreldrene dine slik at de tar det ansvaret de har på alvor. Du skal slippe å stå alene i en slik situasjon du beskriver her. Hvis du har søsken under 18 år gjelder det samme for dem.

Det er viktig at du snakker med noen andre voksne om at du er alene dersom faren din flytter. Kanskje kan læreren din på videregående være en du kan fortelle til? Helsesøster kan også være et bra sted å starte. De kjenner systemet og kan hjelpe deg videre om du ikke helt vet hva du skal gjøre.

Jeg håper dette ga svarene du trengte. Les artiklene jeg har lagt ved under. Der får du flere tips til hva du kan gjøre. Lykke til!   

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie