Hopp til hovedinnholdet

Mamma forandrer litt personlighet. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger virkelig hjelp med hva jeg bør gjøre for mamma, kort om personligheten hennes: - Spiser altfor mye søtsaker, drikker ofte vin. - Forandrer litt personlighet emd venner, i forhold til hvordan hun er hjemme. - Søster døde da hun var ca. 15. Far var utro mot mammaen hennes, og brøt kontakt siden. - Krangler mye med pappa, kan komme med skikkelig stygge kommentarer. - Blir kjempe fort sint. - Humørsvigninger. - Trøtt og sliten etter jobb. - Om vi krangler, eks: jeg; hvorfor gjorde du det? Hun; nei hvorfor gjorde du det. Liksom for å tulle det vekk. - Skyver ofte vekk moren sin. - Tidligere økonomiske problemer (annen sak, kanskje utløsende). Og sikkert mer++ Problemet er at jeg ikke vet hva jeg kan gjøre. Synes problemet har blitt kjempe ille. Og føler pappa blir utsatt for dette hver eneste dag, da han også har slitt med seg selv (en løst annen sak). Har faktisk sagt: du må gå til psykolog. Men da lo hun bare av meg. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 11.12.2018 13:31
 

Svar
Hei jente 17 år!

Du mener at din mor bør gå til psykolog og hun bare ler av det. Det er noe av problemet i det du forteller i innlegget ditt. Takk for at du skriver til ung.no!

Du skriver at hun har humørsvingninger, blir sint og er trøtt og sliten. Det er sikkert mange grunner til det og det er plagsomt for dere som er sammen med henne. Det kan også bety at hun har mange tanker og følelser som hun trenger å sortere. Da hadde det vært fint å få hjelp hos en psykolog eller annen samtalepartner.

Hvis hun selv skal synes det er en god ide må hun faktisk oppleve behovet for det selv. Det kan jo hende at dere må fortelle henne hvordan dere oppfatter henne. Har noen sagt det til henne?

I stedet for å spørre "Hvorfor gjorde du det?", så kan du si "Når du gjør sånn, så blir jeg ... (for eksempel sint, lei meg eller urolig). Da får hun vite hvordan hun virker på andre.

Jeg håper du fikk litt hjelp av det jeg skrev til deg. Du kan lese mer i artiklene under her, hvis du vil.

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie