Hopp til hovedinnholdet

Hvilken rett har jeg som donorbarn til å vite hvem som er biologisk far?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en vanlig jente som alle andre på skolen min men jeg sliter mer med å finne ut av hvem jeg er, fordi jeg er et donorbarn og kommer alldri til å få vite hvem mannen var. Det irriterer meg veldig fordi jeg sliter veldig mye med det, og ikke få vite hvem det er og vordan han ser ut. Mamma liker ikke å snakke om det fordi hun vet det er tøft for meg men jeg syns det er vansklig å la det gå når det er som halve meg mangler. Lillebroren min er også donorbarn og han er 8 år yngre en meg men virker ikke som om at han tar det så ille det å ikke ha en pappa. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre eller om det er mulig å finne ut av hvem den mannen var, npr jeg bil voksen

Besvart 23.12.2018 14:56
 

Svar
Hei

Hvis du er født med hjelp av assistert befruktning i Norge, vil du når du er 18 år ha rett til å vite hvem som var sæddonor. Det følger av bioteknologiloven § 2-7. Bestemmelsen har ikke tilbakevirkende kraft, det vil at regelen gjelder bare barn som er unnfanget etter at bestemmelsen trådte i kraft 1. januar 2005. Så litt avhengig av når du har bursdag, vil denne regelen gjelde for deg.

Reglene kan også være annerledes hvis befruktningen har skjedd i et annet land. Dette kan nok mammaen din da svare på, hvilke regler som gjelder for deg hvis befruktingen f.eks. skjedde i Danmark.

Jeg skjønner at det kan være vanskelig for deg, å ikke vite mer om ditt biologiske opphav. Flere føler som deg. I denne dokumentaren fra P3 kan du lese mer om noen av dem.

Det kan være lurt for deg å snakke med noen om hvordan du føler. Det hjelper ofte å snakke med noen, når det er noe man tenker mye på for seg selv. Kanskje kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med? 

 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

250.000 ting du kanskje lurer på: ung.nos spørretjeneste på nett

Bruker mobil (colourbox.com)

Visste du at det ligger 250.000 spørsmål og svar ute på ung.no/oss? Sjansene er med andre ord store for at noen har stilt spørsmålet DU ikke tør stille eller visste du lurte på.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie