Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre når jeg føler at jeg ikke kan stole på fosterforeldrene?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Kan jeg bli ”sparket ut” av et fosterhjem hvis jeg er kjip, eller har ekstrem oppførsel? Kan de voksne si til barnevernet for eksempel at det blir vanskelig hvis jeg ikke bryr meg om konsekvensene de gir meg? Er det lov å flytta meg da til en ungdomsinstutisjon eller nytt fosterhjem? Dette er ting jeg tenker hver dag og TRENGER svar på. Jeg har det ikke ”dårlig” her, men jeg bare føler at jeg kan rett og slett ikke stole på noen mennesker rundt meg og trener ett tryggere sted og bo før jeg blir sur og ødlegger livet mitt.

Besvart 02.01.2019 15:29
 

Svar
Hei

Du skriver at du ikke føler at du kan stole på de menneskene som er rundt deg, noe som må føles både vanskelig og utrygt! Du skriver at du ikke har det dårlig der du er, men at du er redd for å bli kastet ut dersom du ikke oppfører deg slik som fosterforeldrene dine vil.

Dersom du ønsker å bytte fosterhjem er dette en sak som du, barnevernet og fosterforeldrene dine må snakke om før det skjer en endring. Uansett kan det være lurt at du snakker med din tilsynsperson i barnevernet om hvordan du har det. Du har rett til å få snakke med tilsynspersonen alene. Tilsynspersonen skal forsøke å hjelpe deg slik at du har det så bra som mulig der du er.

I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon. Som du sikkert vet har helsesøster taushetsplikt. Det er viktig at du føler at du kan stole på den du skal snakke med!

Håper du får hjelp til å få det bedre!

Jeg anbefaler at du leser vedlagte artikkel om dine rettigheter:

www.ung.no/barnevern/4090_Rettigheter_for_deg_som_bor_i_fosterhjem.html

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Rettigheter for deg som bor i fosterhjem

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du har rett til å få vite hvorfor du er i fosterhjem og hvor lenge du skal være der. Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene dine som snakker med deg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie