Hopp til hovedinnholdet

Det er så rotete hjemme

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor hjemme hos morra mi og de siste 5 årene så har det vært veldig rotete hjemme, da kommer vi til det ekstreme for det ene soverommet er stappfull av klær, Det kryr av bananfluer, skitne tallerkener og osv dette er spredd rundt omkring, det er også masse søppel i hvert eneste rom. Hva kan jeg gjøre ?, jeg har sagt flere og flere ganger til morra mi at du må enten kaste eller gi fra deg klærne, for jeg klarer rett og slett ikke å bo i sånne forferdelige vilkår, men hun sier det samme hele tiden jeg orker ikke eller at vi må vente med og kaste de for jeg trenger det meste. Ps: vaskemaskinen er ødelagt så vi kan ikke vaske opp.

Besvart 03.01.2019 13:51
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller om et rotete og møkkete hjem. Alle har ulik grense for når de syns det blir rotete og noen tåler mer rot og møkk enn andre. Men situasjonen du beskriver hjemme hos deg og moren din er over grensen for det som er OK. Jeg skjønner at du syns dette er ubehagelig.Det er ikke greit at f.eks skitten oppvask og søppel blir liggende inne over tid, det er uhygienisk og man kan bli syk av det. Det er heller ikke noe særlig at rommene i huset blir så fulle av klær at man ikke kan bruke dem, slik jeg forstår at det ene soverommet hos dere har blitt.

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du har forsøkt å prate med din mor om dette problemet men at hun ikke er enig med deg i at det er for rotete/møkkete hos dere. Eller kanskje er det slik at hun unngår å gjøre noe med det fordi hun ikke orker. Kanskje er det slik at hun skulle ønske hun klarte å rydde men så har hun ikke kapasitet? Vet du om moren din har det vanskelig i sitt voksenliv, på en eller annen måte? Det er typisk at hvis man f.eks er veldig stresset, deprimert, hvis man bekymrer seg, har dårlig råd eller har andre psykiske belastninger, så mister man "driven" og evnen til å se rundt seg og ta tak i hverdagslivet sitt. Det er som om motivasjonen til å leve livet på en vanlig måte blir litt borte. Kan dette være situasjonen med din mor tror du? Det kan hende hun trenger litt støtte og hjelp for å få orden på hverdagslivet sitt og for å klare å ta godt nok vare på deg. 

Uansett syns jeg at du skal fortelle til noen andre voksne hvordan du har det hjemme og at du syns det er ekkelt å bo i huset slik det er nå. Du trenger ikke være flau for hvordan huset ditt ser ut - alle foreldre kan komme i en slik situasjon og det skal ikke så mye til å få det litt bedre. Det finnes som sagt hjelp å få for moren din (for dette er i bunn og grunn hennes problem)!

Hvilke andre voksne har du i livet ditt som du stoler på og som du kunne tenke deg å snakke med? Har du en pappa som vet om situasjonen? Besteforeldre? Foreldrene til en god venn? Hvem er hjemme hos dere og kan forstå eller kjenne igjen det du forteller? Du kan evt snakke med læreren din eller helsesøster på skolen din, de har taushetsplikt og de er vant til å snakke med elever som har det vanskelig hjemme. De kjenner også hjelpeapparatet og kan bistå deg på den måten.  

Et annet alternativ kan rett og slett være å kontakte barnevernet for å få sette opp et familieråd. Familieråd er et tilbud mange barneverntjenester har hvor en kan samle de du mener er en del av nettverket deres og på en konstruktiv måte komme frem til en handlingsplan for endring. Du kan selv ta kontakt med barnevernet og be om mer informasjon, uten at moren din trenger å vite om det. Du kan forklare situasjonen din for dem og så kan du høre hva de tenker. 

Det viktigste er at du forteller til noen slik at du kan få det bedre hjemme og at mamma kan få hjelp til å ta tak i hverdagslivet sitt og kanskje også få annen hjelp om hun har behov for det.

Jeg håper dette ga svarene du trengte. I tillegg har jeg lagt ved noen artikler som handler om det å ha dårlig råd og hvor man kan søke hjelp for å få støtte, slik at dere f.eks kan få reparert oppvaskmaskinen. Jeg ønsker deg alt godt, supert at du tar tak når det blir vanskelig hjemme hos deg.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Når foreldrene har dårlig råd

Tom lommebok (colourbox.com)

Mistenker du eller vet du at foreldrene dine sliter økonomisk? Da er du ikke alene. Her har vi samlet noen spørsmål og svar om tips til hva du kan gjøre hvis foreldrene dine har dårlig råd.

Av Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie