Hopp til hovedinnholdet

Økonomisk ansvar for gutt under 18 år

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har bodd hjemme i 17 år nå, det siste halvåret har jeg fått jobb hvor jeg tjener alt fra 3000-11000kr i måneden. Jeg har bodd med kjæresten siste halvåret for grunn av problemer hjemme. Familien vil ikke lenger hjelpe meg ønomomisk og kjøper heller ikke mat til meg. Jeg har derfor levd på inntekten min, samtidig som jeg prøver å spare en del til både bil lappen og andre ting jeg har lyst på. Senest i går kranglet jeg og mamma. Til slutt ble jeg enig om at ej skal jeg flytte ut. Det virker ikke som hun gidder å bry seg en gang. Mamma betaler nå ca 10000kr i året på skolen min men har holdt seg lengst mulig unna andre ting jeg trenger. Har ikke jeg noen rettigheter på dette, og er det faktisk normalt at 17 åringer skal flytte ut og klare seg selv? Ho flyttet selv ut når ho var 17, og forventer tydeligvis det samme av meg. Trenger virkelig hjelp..

Besvart 05.01.2019 19:42
 

Svar
Hei

Dine foreldre har ansvar for deg fram til du er 18 år, også økonomisk. Så lenge du går på skolen kan du søke Statens lånekasse om borteboerstipend, og eventuelt lån. Men så lenge du jobber ved siden av skolen trenger du kanskje ikke lån. Så lenge du går på videregående skole skal også dine foreldre betale deg bidrag. Det er noe du må snakke med NAV om.


Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Jostein M Nesse

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie