Hopp til hovedinnholdet

Mamma har det ikke bra - hvordan hjelpe henne?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger råd. Jeg har sett at moren min ikke har hatt det serlig bra i flere år no og hun prøver hele tiden å hjelpe åss dattrene hennes. (alle 3 av os barn har slete i mangen år med forskjellige ting). Rett før sommer ferien fortalte mamma og pappa at di skulle gå ifra hverandre. Det var veldig tungt for hele familien. Og moren min fortalte at di ikke hadde hatt det bra i flere år men hadde prøvd å få forholdet til å funke pågrunn av oss barn. Så mamma hadde vore ulykkelig. Hun er fortsatt ulykkelig men prøver bare å hjelpe oss andre og tar ikke tid til seg selv. Jeg trur hun virkelig trenger hjelp kanskje av psykolog eller noe sånt. Men hun stresser sånn med penger og jobber mye, så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har ikke kapasitet til å jobbe for å hjelpe henne. Hvordan kan jeg hjelpe og skaffe hjelp til henne eller få henne til å skaffe hjelp. Jeg har prøvd og sakt det til henne. Men hun sier man må være klar selv til å få hjelp. Familien vår fungerer ikke. Plis hjelp

Besvart 10.01.2019 13:45
 

Svar
Hei

Ut ifra det du skriver forstår jeg godt at både din, mamma, og resten av familien sin situasjon er svært belastende nå. Det er leit å høre at foreldrene dine skal skilles! Kanskje var det til det beste hvis de har strevd med samlivet sitt i lang tid, men det er likevel alltid tøft for en familie å gå igjennom en skilsmisse.

Det må også være vondt for deg å tenke på at moren din har vært ulykkelig i flere år. Det virker som du er en svært omsorgsfull datter som ser at moren din har mange utfordringer. Kanskje du også er bekymret for hvordan det vil gå med henne? Det er naturlig å bli bekymret og lei seg når de vi er glad i har det vondt! Man får lyst til å gjøre alt mulig for at ting skal bli bedre og utsletter gjerne egne behov i iveren etter å hjelpe. Samtidig er jeg enig med moren din i at hun selv må være klar til å få hjelp og at dette ikke er noe du kan fikse. Husk at det er aldri barnas skyld at foreldrene blir syke. Og det er heller ikke barna som skal passe på at foreldrene har det bra. Så selv om du vil hjelpe moren din har du ikke ansvar for henne når hun nå strever psykisk. Hun er voksen og hun må selv ta ansvar for sitt eget følelsesliv.

Jeg tipper at moren din også vil at du skal ta vare på deg selv fremfor henne. Kanskje er den beste hjelpen du kan gi henne derfor å fortsette å  gjøre de tingene som gjør deg godt: være sammen med venner, drive med aktiviteter, eller andre ting du har i livet ditt som du liker å gjøre. Samtidig kan du fokusere litt ekstra på nå, å vise moren din at du er glad i henne og at du er der for henne som en datter. Gi en klem, si at du er glad i henne, smil til henne:) Tenk også etter hvilke ting dere liker å gjøre sammen som pleier å være fint. Kanskje kan dere gjøre litt ekstra av det nå, for å få litt "pause" fra det tunge. Du kan foreslå for mamma at dere finner på noe sammen som gjør dere glade. Kanskje en aktivitet utenfor huset?

I tillegg lurer jeg på om du kunne trenge noen å prate med for å bearbeide dine egne følelser oppi dette? Et sted jeg tror du kan ha nytte av å kontakte er et familievernkontor. Har du kjennskap til dette? Det er gratis å få samtaler der og de finnes over hele landet. På familievernkontoret kan du få snakke med en psykolog eller familieterapeut om de problemene du og familien din har, og få hjelp til å finne løsninger. Du kan få samtale alene - og etterhvert eventuelt sammen med mamma (og evt. de andre i familien). De i familievernet har masse erfaring med temaer som krangling, psykisk helse, foreldre/barn-relasjonen og skilsmisse. De liker å snakke med både barna og de voksne. Kanskje er dette noe mamma kunne tenke seg å bli med på, om ikke annet så for din skyld?

Det er viktig tenker jeg, at dere får snakket sammen om hvordan det er å være dere i familien nå for tiden og hva som skal til for at dere skal klare å ta vare på hverandre. Og hvem som har ansvar for hvem. Kanskje kan du også få sagt ifra til mamma at du så gjerne vil at hun skal få det bedre, og at du hadde satt pris på om hun valgte å ta i mot hjelp. 

Jeg håper dette var til nytte for deg. Jeg håper dere alle får det bedre fremover! Lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie