Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er veldig overbeskyttende

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Foreldrene mine er veldig overbeskyttende og det skjønner jeg, men de overdriver veldig. Jeg for så vidt liv til å hå hjem til folk alene. Men jeg kan gå ut i byen, men for ikke alltid lov. Jeg synes de overdriver veldig. Jeg har snakket med dem ganske mye om dette. Jeg har sagt at jeg ikke er et barn og at jeg vet hva som er rett og falt, men det hjelper ikke. Har dere noen tips som kan hjelpe? Håper dette vil løses for meg.

Besvart 12.01.2019 10:00
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du er frustrert! Det er fint at du tar tak i situasjonen og forsøker å finne måter å snakke med foreldrene dine på om at de er overbeskyttende, fremfor å f.eks trosse reglene og gjøre ting du ikke får lov til. 

Dette avsnittet skriver jeg på en måte til foreldrene dine - kanskje kan de få lov til å lese det?

Det er lett å forstå foreldrene dine oppi dette. Det å bli tenårings-forelder er en sår og vanskelig overgang for mange voksne. De må finne seg i å slippe opp kontrollen over barna sine. De må tåle at de ikke kan ha like stor påvirkning og oversikt over barnas liv lenger. Selvsagt er foreldre fortsatt viktige, og selvsagt er det de som bestemmer og som har ansvaret. Men man kan ikke være like mye tilstede og like mye "på" som man var da barna var yngre. Barns liv og barns behov endrer seg hele tiden. Og foreldrene dine kan ikke regne med å kjenne foreldrene til dine nye venner like godt som de gjorde før. De må tåle at du drar hjem til venner uten at de har full kontroll. Dette er en av tingene man bare må finne seg i som forelder - en del av barnas liv blir utilgjengelig og det vil bare ødelegge for dem om man forsøkte å ta kontroll over det eller å få vite alt. Selvsagt er det både sårt og skummelt å slippe opp. Men det er noe vi foreldre (jeg skriver "vi", for jeg er også tenårings-mamma og kjenner meg igjen i dette) må jobbe med inni oss, og noe som er vår utfordring. Man kan tenke på det som at foreldres kjærlighet til barn noen ganger kommer "forkledd" som strenge regler og overbeskyttelse. 

Du spør hva som kan hjelpe for å få lov til mer. 

Det du bør gjøre nå er å tenke etter hva du bør si til foreldrene dine for å få dem til å forstå hvordan det er å være deg. Du må gjøre dem trygge på at du kan klare deg fint ute med vennene dine, og at det er trygt for deg å dra på besøk. Vær forberedt på å både gi og ta. Spør hva foreldrene dine trenger for å stole på deg og for å la deg forsøke deg mer på egenhånd. Er det for eksempel lurt at du i starten inviterer nye venner hjem til dere slik at de kan hilse på dem og få et inntrykk av hvem de er? Kanskje kan dere ha regler for at du sier i fra på sms hvor du er og hvem du er sammen med? Det kan kanskje også hjelpe at foreldrene dine hilser på foreldrene til vennene dine. Det kan hjelpe å vite hvem de er og hvor de bor, og at man har hilst. Da er det nok større sjans for at de lar deg dra på besøk dit. 

Jeg håper de vil lytte til deg og være villige til å møte deg på midten. For jeg tenker at det er en dårlig strategi å holde ungdommen sin inne eller unnlate dem å gjøre ting for å beskytte dem. Da er det bedre å snakke sammen om de tingene som man er redd for at skal skje, og å ruste ungdommen sin til å ta kloke valg, tenke selv, være grei mot andre, og å si ifra til de hjemme dersom noe vanskelig oppstår slik at man kan få hjelp og beskyttelse når man trenger det. 

Jeg håper du og foreldrene dine kan lese dette svaret sammen og at dere kan ha en god prat om temaet i etterkant. Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under, de gir flere tips og råd du kan ha nytte av. Lykke til videre.Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie