Hopp til hovedinnholdet

Mormor selvmedisinerer med alkohol

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et veldig nærmt forhold til mormoren min og jeg drar til henne rett etter skolen nesten hver dag... I en del år har hun hatt perioder hvor hun er svært mentalt syk, full av angst osv, grunnet ting som har skjedd tidligere i hennes liv, og ser derfor ingen annen løsning enn å selvmedisinere med alkohol. Jeg pørver mitt beste å hjelpe, men fordi dette har skjedd så mange ganger er jeg fryktelig sliten av å se min mormor full. Hun nekter å få hjelp og mener at det går over. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe henne?

Besvart 10.01.2019 08:06
 

Svar
Hei jente 16 år

Det høres ut som mormoren din er en viktig person i livet ditt og jeg skjønner at du gjerne vil hjelpe. Det er dessverre ikke så mye man kan gjøre så lenge hun ikke ønsker hjelp til å drikke mindre. Det du kan gjøre er å ta opp problemet med henne, uten å være anklagende. Fokuser på de tingene du ser når du er sammen med henne og vis at du bryr deg om hvordan hun har det. Fortell henne hvordan dette påvirker deg og be om respekt for at du opplever det sånn. Om hun etter samtalen deres skulle ombestemme seg og ønske å få hjelp så kan du jo hjelpe henne å ordne en time hos fastlegen? Jeg synes også at du skal fortelle om din bekymring til foreldrene dine, slik at de også kan være med å støtte både deg og mormor i denne situasjonen. 

Selv om du er blitt 16 år er du fortsatt et barn og du skal ikke være nødt til å se på at hun drikker. Hvis hun ikke klarer å la være å drikke i perioder kan det være rett å begrense hvor mye du treffer henne når hun har det sånn. Det er slitsomt å se på at noen man er glad i har det vondt og gjør ting som ikke er godt for dem. Det er fortsatt slik at det er mormoren din som er den voksne i denne situasjonen og du skal ikke overta denne rollen for henne. 

Psykolog

Blå Kors Kompasset

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie