Hopp til hovedinnholdet

Ukomfortabelt å snakke med lillesøstra mi om mensen

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, idag var dagen jeg gruet meg mest til. lillesøstera mi på 11 år har fått mensen, som betyr at jeg måtte forklare henne alt om det (hvordan hun bruker bind, hvorfor hun får det, hva som skjer framover, osv). noe som jeg absolutt ikke ville gjøre! jeg synes det er så ukomfortabelt å snakke om sånt, spesielt med lillesøstera mi. men mamma valgte likevel å tvinge meg til det. uansett, nå har jeg iallfall forklart litt om det, og mamma fortsatt resten når hun så at jeg var så ukomfortabel at det rant tårer fra øyne mine etter en halv time hvor jeg prøvde å be hun om å la meg slippe å gjøre det. og lillesøstera mi var der og hørte hele diskusjonen (krangelen) mellom meg og mamma. og nå tror sikkert lillesøstera mi at jeg er et monster som ikke bryr seg om henne! det bare plager meg at mamma måtte gjøre det der for å basically torturere meg. og hun ble sur også. jeg er bare sykt, sykt ukomfortabel når det gjelder å snakke om sånt til lillesøstera mi .....er det rart?

Besvart 15.01.2019 21:41
 

Svar
Hei

Så heldig søsteren din er som har en storesøster som har vært igjennom noe av det som venter i ungdomstiden. Det er forståelig at det kan være ukomfortabelt å snakke om private ting som mensen. Det er ikke ditt ansvar å støtte søsteren din i dette. Kanskje moren din også synes dette er vanskelig? 

Det er forskjell i familier på hva en snakker om og hva en deler med de andre i familien. Noen går nakne sammen rundt i huset og snakker sammen i familien om det meste som sex, onanering og pubertet. Andre viser aldri kroppen sin til andre i familien og snakker ikke om tema som handler om følelser, tanker, kropp og pubertetsutvikling. Hvordan er det hjemme hos deg? Og hvordan var det i familien til foreldrene dine når de vokste opp tro?

Du kan si til søsteren din at du synes det er flaut og vanskelig å snakke om, men at hun kan spørre hvis hun lurer på noe. Så kan du svare så godt du kan. Tips også søsteren din om at hun kan snakke med helsesykepleier på skolen og skrive spørsmål til ung.no. Mange bruker andre enn de voksne eller søsken hjemme hvis man lever i en familie som ikke snakker sammen om private ting. Når man er i puberteten og ungdomsårene er det viktig å ha et sted hvor man kan spørre og få informasjon om det man lurer på. Det at moren din ble sint trenger ikke handle om noe du har gjort galt. Kanskje det handlet om at moren din også synes det er vanskelig å ta den praten. 

Tenk over om du ønsker å være litt mer åpen og trygg på å snakke om kroppen og div. Da kan du øve deg litt på å snakke om det med søsteren din. Det går ofte lettere å ta den vanskelige praten etterhvert når man har øvd noen ganger. Del eventuelt lenken til noen av vedlagte artikler med søsteren din. Noen ganger er det lettere å skrive en melding enn å snakk sammen.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie