Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det veldig vanskelig. Hvorfor merker ikke foreldrene mine noe?

Jente 15 år
 

Spørsmål

foreldrene mine aner ikke hvordan jeg har det. jeg har vært veldig deprimert i to år nå. i tillegg til sosial angst og panikkangst. de merker ingenting? jeg har så og si alle symptomene på angst og depresjon. jeg ligger i senga HELE dagen. jeg spiser lite og sover dårlig. de merker ingenting? jeg skjønner det ikke. jeg klarer ikke å si det uansett. jeg gråter hver dag fordi jeg ikke får hjelp. jeg har selvmordstanker. hvorfor merker de ingenting?

 

Besvart 17.01.2019 15:19
 

Svar
Kjære deg!

Dette høres ikke greit ut for deg. Du har hatt det vanskelig lenge og det er viktig at du får hjelp til å få det bedre.

Du lurer på hvorfor ikke foreldrene dine merker at du har det så vanskelig når det er helt åpenbart at du har det vondt. Det er ikke lett for meg å svare på dette. Jeg kjenner ikke foreldrene dine og kan derfor heller ikke svare for dem.

Mest sannsynlig har de nok lagt merke til at ting ikke er som det skal, men at de synes det er vanskelig å vite hvordan de skal ta det opp med deg? Kanskje de ikke vil blande seg eller komme med råd uten at du har bedt om det? Det kan være veldig mange grunner til hvorfor de ikke har spurt deg eller tatt det opp med deg. Jeg forstår godt at dette føles vondt og at du gjerne skulle ønske at de hadde sagt noe eller gjort noe for deg. 

Jeg skjønner at det er vanskelig for deg å fortelle dette til foreldrene dine. Kunne det vært en idé å skrevet ned hva du ønsker å fortelle? Evt. kan du vise de det du har skrevet her og det jeg svarer deg? Det er viktig at de vet hvordan du har det, slik at de kan hjelpe deg og passe på deg på den måten som du trenger akkurat nå. 

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De vil kunne gi deg god hjelp og hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine om dette. 

Dersom du har behov for noe akutt kan du ta kontakt med alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111 eller legevakten på tlf. 116 117. Du kan også benytte deg av chattetjenestene korspåhalsen eller soschat. De vil gjerne hjelpe deg. 

Når man har hatt det veldig vondt over lang tid kan man få tanker om at man ikke ønsker å leve lenger. Selvmordstanker er ikke det samme som et ønske om å dø fra livet, men et sterkt ønske om å få det bedre. Å ta sitt eget liv er aldri en god løsning, og selv om det kanskje ikke føles sånn akkurat nå så finnes det ALLTID andre løsninger. Sånn som du har det nå, vil du ikke ha det for alltid. Det viktigste for deg nå er at du ber om hjelp. 

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv og hold ut. Det vil bli bedre. 

 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie