Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa krangler hele tiden, hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 13 jeg har levd i familie som krangler hele tia, mamma å pappa krangler hele tiden det kan liksom være på natten det kan være på morran liksom uansett tid så kan dem begynne å krangle å det har dem gjort hele oppveksten min å æ har så vondt i hode vær dag å e så sliten å høre på dem. æ snakke me noen om dette har ikke lyst og ingen kan si at da blir det bedre men nei trokke det. hva kan æ gjøre?

Besvart 04.02.2019 11:06
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss, så vi kan få gi deg noen råd, nå som du har det så vanskelig. Du har hatt det sånn lenge, og jeg må bare berømme deg for at du har holdt ut. Det er jammen godt gjort.

Når man lever i en familie med mye konflikter, så tenker man ofte at det er "sånn det er" og at man ikke kan få gjort noe med dette. De andre i familien kan også ha godtatt at det er slik, og så fortsetter det bare i en ond sirkel.

Nå har du kjent og sett at du trenger å gjøre noe med situasjonen. Det er et veldig bra steg å ta! Jeg vil tro at du har et håp om at en endring vil være mulig. Hva om noen kunne få hjelp til å få en slutt på kranglingen i din familie? Ingen barn, eller voksne, har det bra når hverdagen er preget av negativ stemning og krangling. Barn har rett til god omsorg og et trygt hjem. Slik du beskriver det, er det ikke sånn hjemme hos deg.

Jeg vil gjerne få gi deg noen råd, siden du har spurt om vår hjelp:

1. Hvis du har en annen i familien du stoler på (tante, bestemor eller andre voksne), begynn å fortell hvordan du opplever det. Skriv gjerne ned noen ord, eller en fortelling om hvordan det er å være deg i din familie, og vis han/hun dette.

2. Finn ut om det er en helsesykepleier på skolen du kan snakke med. Hun har taushetsplikt og kan si noe om hva dette innebærer. Hvis det er lettere å snakke med en lærer eller rådgiver på skolen, har de også omsorg for deg og kan hjelpe deg til å finne ut hva dere kan gjøre.

3. Hvis du føler deg truet, redd eller utrygg når du er hjemme, enten for deg selv eller for noen andre i familien, da må du ta kontakt med noen som kan hjelpe deg raskt. Her kan du lese mer om dette.

Selv om du synes det er vanskelig å snakke med noen om dette, så er jeg sikker på at du ønsker at du og de andre i familien skal få det bedre. Du har tatt et modig og riktig skritt! Du kan også ta med deg en god venn, når du snakker med for eksempel helsesykepleier :-)

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie