Hopp til hovedinnholdet

Stefar dyttet meg, er det lov?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har kranglet med min mor, og min stefar begynte å blande seg. Han ble sur og sku dytte meg. Jeg sa til han at han ikke fikk lovt til å røre meg, men han gjorde det for selvom jeg sa ikke rør meg. Jeg ble sur og dyttet han bort. Han sa også at etter norsk lov så fortjene jeg æ bli banka. Jeg følte det som en trussel og ble lei meg. Jeg og han har ikke et godt forhold. Men har jeg lovt til og anmelde han for å røre meg, noe som jeg ble veldig ukomfortabel med?

Besvart 12.02.2019 23:26
 

Svar
Hei gutt 16 åri

Det er ikke greit at stefar dytter deg. Han er den voksne av dere, og det er viktig at voksne klarer å være rolige. Dytte er ikke greit, det er heller ikke greit å true deg og si at du fortjener bank. Etter norsk lov er ikke vold lov.

Jeg vet ikke så mye mer enn det du skriver her. Men jeg tenker at du bør snakke med barnevernet. Du kan selv kontakte barneverntjenesten. Dersom du er ubekvem med å kontakte barneverntjenesten selv, vil helsesøster på skolen, eller andre voksne som du stoler på, kunne hjelpe deg. Alle kommuner har barneverntjenester.

Du spør om du har lov til å anmelde ham. Du har jo det. Men jeg tenker at det er lurt å snakke med noen som kan mer enn meg om lovverk. Barnas jurist tar imot saker fra barn og ungdom. Det er gratis, og de kan hjelpe deg.

Hvis stefar truer deg eller dytter deg igjen, så kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge.

Når alt dette er sagt så vil jeg si at jeg har tro på det å snakke sammen. Kan du se om du får til en prat med stefar? Og med mor? Det kan være fint å snakke sammen når det er rolig hos dere. Det er ganske vanlig at det blir krangel og konflikt mellom ungdom og foreldre, og mellom steforeldre og barn. Det kan derfor være fint å ha hyggelige stunder hvor det går an å snakke sammen. Du kan snakke med dem hver for seg hvis det er lettest.

P.S Du kan jo også tenke over hva du skal gjøre om noen dytter deg igjen. Det er ikke en god løsning å dytte tilbake. Da kan konflikten bli større. Hvis stefar eller andre dytter eller mister kontroll, så er mitt tips at du trekker deg ut av situasjonen. Hvis situasjonen er vanskelig og du er redd, så husk at du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge. Du kan også ringe politi om du føler deg truet, og noen bruker vold mot deg.

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie