Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine sier aldri ifra til meg om at de er syke når de er syke.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Det er noe foreldrene mine holder på med, som plager meg. Når de er syke/har problemer med helsa så forteller de det ikke til oss barn (jeg er yngst, eldste er 26) Et eks er at jeg kom hjem en dag, og lå merke til at pappa ikke var hjemme. Jeg spurte hvor han var og fikk høre at han var på jobb, noe som var rart fordi han slutter 3? Han kom ikke hjem den dagen, og jeg fikk bare høre at han jobbet overtid. På vei hjem neste dag, i bilen, får jeg høre at pappa hadde vært på sykehuset og hatt en operasjon, noe de ikke hadde fortalt oss barn. Slike ting har skjedd utallige ganger, og jeg friker ut. Jeg finner bare mer og mer ut, og det stresser meg helt. Jeg gruer meg til å komme hjem, og har fått en tanke inn i hodet hvor jeg ser for meg at jeg kommer hjem en dag og får høre at noen døde på f.eks operasjonsbordet. Har snakket med dem om det utallige ganger, de sier at barn ikke bør bli trøblet med slikt, men det at de ikke forteller meg det plager meg enda mer! Kommer ingen vei,hjelp

Besvart 19.02.2019 22:58
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.no!

Du forteller at du ikke får noe informasjon fra foreldrene dine om deres eventuelle sykdom og/eller sykehusopphold, og at du blir veldig bekymret for at det er mange ting de ikke forteller deg når det gjelder deres helseproblemer.  Du forteller også at du ha forsøkt å ta dette opp med dem utallige ganger, men at de svarer deg med at barn ikke skal bli trøblet med voksnes eventuelle helseproblemer.  

Jeg forstår godt at du kan bli veldig bekymret og redd for at du ikke skal få vite når det eventuelt skjer noe med dem, og at du ser for deg vonde situasjoner der du mister dem og ikke får vite noe før etterpå. Dette er tanker som kan komme når man blir redd og da er det lett å tenke veldig negativt.

Jeg lurer på om du har sagt til dem hvor redd du faktisk blir for at noe alvorlig kan skje dem, og at mangelen på informasjon gjør at du får katastrofetanker? Jeg ville på nytt forsøkt å snakke med dem, si det slik du har skrevet om dette til oss, og be dem respektere at du fremover har et behov for noe informasjon om deres helsetilstand dersom de ikke er friske. Du er jo veldig glad i dine foreldre, og vil sikkert gjerne være til hjelp dersom de blir syke.  Foreldrene dine vil nok bare beskytte deg for at du skal være unødvendig bekymret, men i ditt tilfelle blir det motsatt, du blir bekymret av å ikke få informasjon. 

Ønsker deg lykke til. Håper det hjelper å snakke med foreldrene dine om dette igjen. Du kan også snakke med helsesøster på skolen, kanskje hun kan gi deg noen tips til hvordan du kan gå frem når du skal snakke med foreldrene dine om dette. Jeg legger ved et par artikler du kan lese, som kanskje kan være interessante for deg. 

Hilsen Familieterapeuten ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie